Lezing Streekhistorisch Centrum Sellingen

SELLINGEN- Op zondag 14 februari houdt Jan Wilpshaar een lezing in het SHC over de vorming van de Rijksgrens tussen Groningen en Drenthe enerzijds en Duitsland (Nedersaksen) anderzijds.

De spreker zal zich concentreren op de totstandkoming van de rijksgrens tussen Duitsland en de provincies Groningen en Drenthe. Aan de orde komen verdragen uit lang vervlogen tijden, maar ook betrekkelijk recente bijzondere grenscorrecties aan de Oost-Groninger grenzen na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van kaarten zal hij het een en ander toelichten.

Eerst was hier helemaal geen grens. Diverse malen  kwam het in het veen tot conflicten tussen Munsterse  en  ‘Hollandse’ ( Groningse en Drentse) boeren. De hoge heren  moesten dan maar weer overleggen om de vrede te herstellen. Hier en daar is er ook nu nog geen duidelijkheid. Denk aan de Eemsmond. Daar is de  kwestie van de grens nog steeds actueel!

Jan Wilpshaar was tot zijn pensionering docent geschiedenis aan scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal.

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren voor de lezing kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl. De entree bedraagt € 4,00, donateurs van het SHC betalen € 2,50.