Bob de Vries en Iris van der Stelt winnen marathons

Sportcentrum_Kardinge_Groningen (1)GRONINGEN – Kardinge stond de hele zaterdag in het teken van het marathonschaatsen. Eerst werd in de Groningse ijshal door de toppers van de toekomst gestreden om de nationale titels voor de jeugd. In de avond was het de beurt aan de toppers van nu, die een waar spektakelstuk maakten van de zestiende race in de KPN Marathon Cup met als winnaars Bob de Vries en Iris van der Stelt.

Het slotstuk van een mooie dag marathonschaatsen draaide uit op een waardige afsluiting van de dag. De mannen van de Topdivisie demonstreerden nog eens wat hun sport misschien wel de mooiste vorm van schaatsen maakt die er is. In een strijd waarin niets en niemand werd ontzien, werd een groot deel van het peloton de vernieling in gereden.

Toeschouwers in Kardinge keken hun ogen uit. Ze konden amper geloven wat ze zagen. Vanaf de allereerste ronden knalden ze er op het ijs in Groningen vol in. Op het moment dat de stofwolken enigszins waren opgetrokken, was er een grote groep met een ronde voorsprong, vijf mannen met twee ronden voorsprong en een achttal met drie ronden voorsprong.

“Het was gekkenwerk”, stelde Bob de Vries onomwonden. “Het was de hele wedstrijd opletten, want het ging maar door. Aanval op aanval, kopgroep op kopgroep. Heel apart. Deze wedstrijd blijft me echt wel een tijdje bij.”

Het was opvallend dat juist deze avond het peloton voor zo’n spektakelstuk zorgde. Na een zware week op de Weissensee zou je juist verwachten dat de mannen het een beetje rustig aan deden. “Ach, misschien werkt die vermoeidheid juist wel zo’n koers in de hand”, dacht De Vries. “Er is een stel dat daar flinke inspanningen heeft geleverd en die zijn nu vermoeid. Anderen zijn daar wat beter weggekomen, en dan krijg je de grote verschillen die je vanavond zag.”

In het sterke achttal reden verder mannen als zijn broer Bart de Vries, Frank Vreugdenhil, Robert Post, Sjoerd den Hertog, Simon Schouten, Jouke Hoogeveen, Niels Mesu. Die laatste ging er in de finale vandoor en leek de winst naar zich toe te trekken. De winnaar van de Alternatieve op de Weissensee kreeg veel ruimte, en de rest ging staan.

“Het was gokken”, erkende De Vries. “Gewoon gokken. En gelukkig pakte dat goed uit voor me.” Hij wachtte tot Hoogeveen aanzette, en daarna Schouten en Den Hertog. Die dichtte het gat bijna en daarna sloeg De Vries toe. Het publiek in Kardinge keek ademloos toe en genoot volop van de schitterende strijd, waarin De Vries uiteindelijk Schouten en broer Bart de Vries achter zich liet. “Dat ik hem dan zo kan winnen, is geweldig. Drie rondjes voorsprong! Tjonge, ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit eerder heb meegemaakt.”

Bij de vrouwen vervulde Iris van der Stelt de hoofdrol. De rijdster uit Numansdorp is al weken sterk en bekroonde die goede vorm met een mooie zege in Groningen. In de sprint van een kopgroep klopte ze Carlijn Achtereekte en Sharon Hendriks.

Van der Stelt maakte deel uit van een kopgroep van negen sterke vrouwen, die een ronde voorsprong pakten op het peloton. Daarmee was in ieder geval een belangrijk deel van de koers in Groningen beslist, want de grote groep kon daarna geen vuist meer maken.

In dat negental ook rappe vrouwen, maar Van der Stelt had het gevoel dat ze in dit gezelschap de winst moest kunnen binnenslepen. Maar de rijdster van MK Basics kende ook haar tekortkomingen. “Als ik voel dat ik kansen heb, ben ik heel gretig en dat is meteen mjn valkuil. Dan wil ik te veel doen, terwijl ik eigenlijk de rust moest bewaren.”

Dat deed ze dit keer uitstekend. Carlijn Achtereekte en Sharon Hendriks hadden het nakijken. De zege gaf Van der Stelt veel voldoening. “Heerlijk. Omdat het na een mooie koers was. Omdat ik nu vol overtuiging won, en op de streep wist dat ik had gewonnen. Geen camera’s die de beelden moesten bestuderen, nee, meteen lekker juichen. Super. En ik ben echt blij dat we dit zo met het team hebben kunnen doen. Vind ik heel belangrijk.”

Van der Stelt heeft misschien zelfs meer in petto. Want met haar zege heeft ze de strijd om de KPN Marathon Cup nieuw leven ingeblazen. Ze naderde de afwezige leidster Janneke Ensing met veertig punten, en het gat is inmiddels overbrugbaar. Dat belooft nog een spannend slot van de competitie, die dicht bij Groningen een vervolg krijgt. Op woensdag 17 januari is het marathonpeloton actief in Assen. Daar wordt de wedstrijd ingehaald die eerder werd afgelast wegens de ijzel.