Eemsmond Ronde van Groningen door het Hogeland

UITHUIZERMEEDEN – De organisatie van de 38e Eemsmond Ronde van Groningen heeft een vernieuwd parcours uit getekend voor hun wedstrijd, die op zaterdag 19 maart wordt verreden.

In deze voorjaarsklassieker komen dit jaar niet alleen de beste clubteams, maar ook de renners van continentale UCI-teams uit zoals het Rabo-opleidingsteam en Team Piels. De coureurs krijgen zo vroeg in het seizoen al direct 176 kilometers voor de wielen en de organisatie heeft ervoor gekozen om de route van de Ronde van Groningen volledig door het Hogeland te laten lopen. Daarmee keert men terug naar de originele route van de eerste jaren van deze wedstrijd.

Volgens koersdirecteur Thijs Rondhuis heeft het nieuwe traject voor meerdere partijen voordelen. “Er worden veel dorpen in de gemeente Eemsmond aangedaan zodat zoveel mogelijk inwoners van de regio – vaak liefhebbers van de wielersport- van de ronde kunnen genieten. Ook voor de wielervolgers is het een aantrekkelijke route, zij krijgen een echte Ronde van Groningen voorgeschoteld door de open vlakten, smalle weggetjes en dwars door typische wierdedorpen. Nieuw is dat de absolute finale wordt verreden op een plaatselijke ronde van elf kilometer rond Uithuizermeeden. Na ruim vier uur koers zullen alleen de sterksten overblijven. De finale lus wordt tegen de zeedijk aan verreden, waar de wind vrij spel heeft in het open land.”

De nieuwe route behelst dat er een aantal belangrijke veranderingen zijn ten opzichte van vorige jaren. In het begin krijgen de coureurs een lus in het Lauwersmeergebied voor geschoteld. Via Usquert, Rasquert en Kloosterburen gaat het langs de dijk naar Lauwersoog en over de Strandweg naar Zoutkamp. Hiermee zal het peloton te maken krijgen met veel open stukken waar de wind vrij spel heeft. Richting Warfhuizen is verder een typische smalle weg langs de trekvaart toegevoegd. Ook is bij Zuidwolde na 88 kilometer een 1,5 kilometer lange strook kasseien toegevoegd. De finale wordt ingeluid door een compleet nieuw stuk route door de wierdedorpen Middelstum, Zandeweer, Westeremden, Loppersum, Holwierde, Godlinze en ’t Zand. Hier krijgen de renners meer te maken met wegen waarop het draaien en keren is. Al met al verwacht de organisatie dat de deelnemers een uitdagende ronde voorgeschoteld krijgen, die een verdiende winnaar gaat opleveren, die hard heeft moeten werken voor zijn zege.