Groninger meesteroplichter aangehouden tijdens grootschalig politieonderzoek

GRONINGEN – De politie heeft vorige week in een groot onderzoek naar acquisitiefraude vijf personen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, witwassen en deelnemen aan een criminele organisatie.

Het gaat om een 26-jarige vrouw uit Groningen en vier mannen in de leeftijd van 29 tot 41 jaar uit Groningen en Oude Pekela. De hoofdverdachte, een 30-jarige man uit Groningen is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Het onderzoek werd gestart nadat een bedrijf in Assen aangifte deed. Tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat meerdere kleine bedrijven in Nederland slachtoffer zijn geworden van deze vorm van fraude. Oplichtingszaken zijn onderzoeken waarbij verdachten lastig traceerbaar zijn. Ook in dit onderzoek maakte de verdachte gebruik van valse namen, prepaid telefoons en katvangers.

Werkwijze verdachte

De hoofdverdachte belde zogenaamd als ‘gerechtsdeurwaarder van de rechtbank Amsterdam’ met de mededeling dat er een rekening niet was betaald en dat deze na diverse aanmaningen was opgelopen tot minimaal 3500 euro. Volgens de nepdeurwaarder kon beslaglegging voorkomen worden door een spoedoverboeking te doen via de bank. Hij begeleidde hierbij de slachtoffers telefonisch tijdens het internetbankieren, waarbij zij het bedrag overboekten. Het geld werd overgemaakt naar diverse rekeningnummers van katvangers. De katvangers werden voor het beschikbaar stellen van hun rekening door de verdachte betaald. Nadat het geld was overgemaakt ging een mededader, in sommige gevallen samen met de katvanger, direct naar de bank om het gestorte geld van de rekening te halen.

Onderzoek

In een periode van mei tot heden heeft de verdachte ongeveer 315.000 euro op deze manier binnengehaald. Tot nu toe werd een auto en geld in beslag genomen. De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond en verwacht nog meer aanhoudingen.