Capella Groningen geeft concert in Groningen, ‘Morales, Missa L’Homme armé’

GRONINGEN – Niet alleen voor kenners van renaissancemuziek, niet alleen voor mensen die in de lijdenstijd ook andere muziek willen horen dan passies, maar voor alle liefhebbers van goede muziek brengt Capella Groningen een programma rond het thema Oorlog en vrede van componisten die in het tweede kwart van de 16e eeuw tot de Europese top behoorden.

Centraal staat de monumentale vijfstemmige mis ‘L’Homme armé’ van de Spanjaard Cristóbal de Morales, waarin hij gebruik maakt van de in de vijftiende eeuw ontstane melodie ‘L’Homme armé’ (De gewapende man), een melodie die al vele componisten voor hem inspireerde tot het schrijven van meesterwerken.

Ter afwisseling worden passende Gregoriaanse gezangen gezongen en staan er twee liederen geprogrammeerd van tijdgenoten van Morales met wier werk dat van de Spanjaard wel eens verward is: ‘Dezilde al caballero’ van Nicolas Gombert en ‘Crainte et espoir’ van Thomas Crecquillon. Als bonus zal van Morales ook het indrukwekkende zesstemmige motet ‘Jubilate Deo omnis terra’ ten gehore worden gebracht, een motet dat werd geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Nice (1538). Een prachtig programma ter ontroering en bezinning in onze steeds roeriger wordende tijden.

Groningen, Der Aa-kerk, zaterdag 5 maart 2016, aanvang 20.15 uur.

Kaarten reserveren op reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698

Meer informatie op www.capellagroningen.nl