Nieuwe snoeicursussen van Landschapsbeheer Groningen van start in maart

GRONINGEN – Op woensdag 9 maart start Landschapsbeheer Groningen met een nieuwe cursus Fruitbomen snoeien. De snoeicursus bestaat uit een deel theorie, dat op avond wordt gegeven, en twee praktijkdagen in een hoogstamfruitboomgaard.

De basiscursus biedt deelnemers een kennismaking met alle facetten van goed onderhoud van fruitbomen. Van aanplant en vormsnoei tot achterstallig onderhoud. Na afloop zijn cursisten in staat zelfstandig een fruitboom in goede conditie te houden.

Goed onderhoud, waaronder regelmatig snoeien, is noodzakelijk voor het behoud van vruchtbomen. Bovendien levert een goed onderhouden boom meer oogst op. Maar het behoud en onderhoud van fruitbomen is niet alleen van belang voor de eigenaar. Vruchtbomen en hoogstamboomgaarden zijn karakteristieke elementen in het Groninger cultuurlandschap en dragen bij aan een rijke biodiversiteit. Want niet alleen mensen genieten van fruitbomen, ook veel dieren maken er dankbaar gebruik van.

De basiscursus fruitbomen snoeien van Landschapsbeheer Groningen is bedoeld voor beginnende snoeiers: eigenaren, maar ook vrijwilligers en andere belangstellenden. Tijdens de theorieavond wordt onder andere aandacht besteed aan de opbouw van de kroon, diverse manieren van snoeien in zomer en winter en het onderhoud in verschillende levensfase van een boom. Tijdens de praktijkdagen maken deelnemers zich een aantal snoeitechnieken eigen. Ook veiligheid en goed gebruik van gereedschap komen aan de orde.

De cursus begint op 9 maart met de theorieavond. Deze wordt gehouden bij Landschapsbeheer Groningen aan de Roderwolderdijk in Hoogkerk. De praktijkdagen zijn op 12 en 19 maart. Hiervoor zoekt Landschapsbeheer ieder jaar een mooie, liefst historische, boomgaard in de provincie. De cursus gaat door bij minimaal 15 deelnemers. Kosten voor deelname bedragen € 80,-. Hiervoor krijgen cursisten ook het mooie naslagwerk ‘Hoogstamfruit’. Geïnteresseerden kunnen zich voor 1 maart 2016 aanmelden. Meer informatie hierover staat op www.landschapsbeheergroningen.nl.