Toekomst Veendammer bedrijf Nedmag gewaarborgd; ‘122 miljoen geïnvesteerd’

VEENDAM – De aandeelhouders van Nedmag Industries in Veendam hebben goedkeuring verleend aan een investeringsprogramma van 122 miljoen euro in de periode 2016 – 2025. Hiervan is 57 miljoen euro gereserveerd voor (duurzame) innovatie en 65 miljoen voor de investering in nieuwe magnesiumzoutbronnen.

Met deze investering kan het bedrijf haar continuïteit voor de komende decennia waarborgen.

Nedmag viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. Er is sprake van een gezond bedrijf dat aan ca. 400 mensen (inclusief indirecten) werk biedt. Om ook in de toekomst aan de vraag in de markt te kunnen voldoen, zijn nieuwe magnesiumzoutbronnen nodig.

Vergunningentraject

Naast de bestaande zoutwinningslocaties Well Head Center 1 en 2, start Nedmag dit jaar een onderzoek naar de mogelijkheden van Well Head Center 3, een nieuw te realiseren zoutwinningslocatie. Er is daarvoor een uitgebreid vergunningentraject noodzakelijk. De diverse doelgroepen in de omgeving worden hierbij nauw betrokken. De verwachting is dat dit traject tot 2018/2019 duurt. De start van de productie op de nieuwe zoutwinningslocatie is voorzien vanaf 2020.

Innovatie

Nedmag is een innovatief bedrijf dat voortdurend bezig is haar processen te verbeteren en nieuwe toepassingen voor hoogwaardige producten te ontwikkelen. Zo is er continue aandacht voor energiebesparing, maar ook voor nieuwe toepassingen zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van calciumzout voor de zuivelindustrie en voor bierbrouwerijen, en de ontwikkeling van magnesiumhydroxide voor milieutoepassingen. Nedmag wil in de komende jaren verder gaan met investeringen in procesverbetering en innovatieve toepassingen. Veel van Nedmag’s producten kennen internationale afnemers.

Unieke zoutlaag

Het succes van Nedmag berust voor een belangrijk deel op de unieke magnesiumzoutlaag die zich in miljoenen jaren heeft gevormd op een diepte van 1500-1800 meter in het noorden van Nederland. Deze laag bevat magnesiumzout van een ongeëvenaarde zuiverheid die daardoor ook uitermate geschikt is voor Health & Wellness toepassingen. Zo is het Veendamse bedrijf Zechstein Minerals (waarin Nedmag een aandeel heeft) op deze markt ingesprongen en levert het op basis van magnesiumzout diverse Health & Wellness producten. Ook het naastgelegen Kisuma Chemicals produceert op basis van zouten van Nedmag zeer zuivere synthetische magnesiumverbindingen en is daarmee de grootste producent van synthetische hydrotalciet in de wereld.

Productie

Nedmag is een zelfstandige onderneming met twee productielocaties in Noord-Nederland. Een locatie even buiten Veendam waar magnesiumzout wordt gewonnen en een productielocatie in Veendam waar dit zout omgezet wordt in magnesiumhydroxide, magnesiumoxide en calciumchloride. Magnesiumhydroxide wordt onder andere toegepast als een milieuvriendelijke hulpstof in de pulp- en papierindustrie, in afvalwaterzuivering waar het onder meer fosfaat kan terugwinnen, en in rookgasreiniging waar het zwavel uit de afvalgassen haalt. Magnesiumoxide wordt gebruikt in de fabricage van vuurvaste ovenstenen. Calciumchloride wordt onder meer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie (kaas- en bierbereiding) en als gladheid-en stofbestrijding.

Aandeelhouders

De aandelen van Nedmag zijn voor 50% van de Lhoist Groep en voor 50% van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De Lhoist Groep is een familiebedrijf dat al meer dan 125 jaar bestaat en is de wereldleider in de productie en distributie van kalk en dolomiet alsmede afgeleide producten hiervan. De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, is een onafhankelijke NV die middels financiering, acquisitie en als aanjager van projecten, de noordelijke economie versterkt. Het accent ligt hierbij op innovatieve ondernemingen met een regio-overschrijdende uitstraling.