Joop Gall; De Trainer

Joop Gall is verslaafd aan voetbal. Een echte liefhebber. Joop was voetballer en is nu trainer. Hij moest weg bij FC Emmen en zit al een tijdje zonder club. Vervelend voor Gall, maar het komt weer goed. Waarom Joop Gall weg moest bij FC Emmen is nog altijd onduidelijk. De resultaten waren prima dus daar kan het niet aan hebben gelegen. Iets met directeur Beekman of zo. Daar bleef het bij. Tikkeltje vaag.

Feit is dat Gall al veel te lang bij huis loopt en weer aan de slag wil. Toen FC Den Bosch na het beker echec trainer Van Eck de laan uitstuurde leek de weg vrij voor een rentree van Joop Gall in het betaalde voetbal. Joop had een aantal seizoenen geleden ook al naar Den Bosch gekund, maar dit ketste af omdat hij een contract voor twee jaar wilde en de club een jaar voldoende vond. Toch had Joop toen naar de Brabantse club moeten gaan. Dan maar eerst voor een seizoen. Weg uit het noorden. Zijn horizon verruimen. Zou goed voor hem zijn geweest. Dat is allemaal achteraf. Helaas voor Joop Gall koos FC Den Bosch nu voor Wiljan Vloet. Als het Joop allemaal wat te veel wordt werpt hij een blik in de keuken bij een welwillende collega. Zo was hij een paar dagen bij Gert Jan Verbeek in Bochum en bij de toenmalige trainer van SC Heerenveen Dwight Lodeweges. Toen deze laatste zelf opstapte bij de Friezen liet Joop via de media weten dat Heerenveen nou echt een club voor hem zou zijn. Hij kende de cultuur, had er immers zelf gevoetbald. De clubleiding was niet onder de indruk van zijn bede en koos voor de terugkeer van Foppe de Haan. Zowel FC Den Bosch als ook SC Heerenveen hadden prima bij Joop gepast, maar als in je eenmaal in de situatie zit dat alles net niet zo gaat als jij dat wil dan is dat vervelend.

FC Groningen heeft ook een nieuwe trainer nodig. Bij de FC heeft Joop ook gevoetbald en hij was er assistent-trainer. Via de media las en hoorde ik dat de grote wens van Joop Gall is om ooit hoofdtrainer van FC Groningen te worden. Dus weet ik zeker dat hij op deze open staande vacature heeft gesolliciteerd. Tot mijn verbazing las ik al in een vroeg stadium in de krant dat de opvolger van Erwin van de Looi niet Joop Gall zou worden omdat de beleidsbepalers hem te licht hadden bevonden. Alweer lang geleden heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat zolang Henk Veldmate bij FC Groningen werkzaam zou zijn Joop Gall nooit hoofdtrainer zal worden. Wat hiervan waar is laat ik in het midden, maar mocht dit inderdaad het geval zijn dan zou het nu geen beletsel meer zijn geweest om Joop aan te stellen omdat Veldmate inmiddels is verkast naar Ajax. Hoe is eigenlijk de verhouding tussen directeur Nijland en Joop Gall? Ik zou het niet weten. Te licht dus voor FC Groningen? Hoe zwaar moet je zijn om hoofdtrainer van de FC te worden? Is Dick Lukkien zwaar genoeg? De tijd zal het leren. Dick heeft verstand van voetbal, dat staat buiten kijf, maar de stap van assistent naar hoofdtrainer is geen kleine. Zelf heeft Lukkien altijd aangegeven om binnen een aantal jaren op eigen benen te willen staan. Toen na het ontslag van Joop Gall FC Emmen hem benaderde als diens opvolger koos Dick Lukkien toch voor zijn plek op de bank naast Van de Looi. Nu deze heeft besloten te stoppen lijkt de weg voor Lukkien vrij. Waarom Dick wel en Joop niet? Beide wonen ze in Oost Groningen, beide zijn ze vlot van de tongriem gesneden en kunnen zodoende het spelletje helder uitleggen en beide zijn ze assistent-trainer geweest. Gall ook nog hoofdtrainer, Lukkien komt er aan. De nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen moet van vele markten thuis zijn. Normaal is het zo dat je solliciteert naar de baan van hoofdtrainer, om dan later te horen of je het wel of niet bent geworden. Nu solliciteer je bij de FC niet alleen naar de functie van hoofdtrainer, maar bijna net zo belangrijk voor je kansen is dat je in het nieuw bedachte beleid van FC Groningen past. De club is namelijk veel meer dan voorheen ook wetenschappelijk bezig. Is Dick of Joop hiervoor dan nog wel de juiste man? FC Groningen beschikt over een zogeheten performance manager, Gerard Kemkers, een inspanningsfysioloog, Robbert de Groot en daarbij ook nog een heuse sport- en bewegingswetenschapper, Wouter Frencken. Voorwaar geen kattenpis om hier samen mee te kunnen werken. FC Groningen is heel bewust met de toekomst bezig. Dit blijkt eens te meer uit het streven van de club dat in 2018 de helft van de selectie uit eigen opgeleide spelers moet bestaan. Jawel, FC Groningen kijkt met deze dadendrang veel verder vooruit dan een paar jaar geleden. Een goede zaak. De vraag blijft of Joop Gall en ook Dick Lukkien in deze plannen de juiste weg zullen bewandelen. Voor Joop is deze vraag niet relevant omdat hij het toch niet zal worden, maar Dick zal zich wel achter de oren krabben met de vraag of hij in dit niet malse verwachtingsplaatje past. Niet alleen hoofdtrainer, nee, er komt veel meer bij kijken om de eindverantwoordelijke technische man van FC Groningen te mogen zijn. Terug naar Joop Gall. Ik hoop dat hij heel snel een mooie club vindt. De Graafschap lijkt mij wel wat voor Joop, of NEC, mocht trainer Faber alsnog naar Groningen komen. Kijk, die Faber lijkt mij nou wel weer een man die helemaal past in het plaatje dat de leiding van de FC voor ogen heeft. Joop moet in ieder geval weg uit Oost Groningen. Jupiler League of eredivisie, alles is goed, als het maar voorbij Zwolle is. Volendam, ook een prima club voor Gall, of NAC Breda. Of misschien wel over de grens. Ik gun Joop Gall het allerbeste en hoop dat hij nog dit seizoen de kans krijgt om te bewijzen dat hij nog altijd een goede trainer is. En uiteindelijk blijft dat in het voetbal toch het belangrijkste.

Door: Piet van Dijken.