Groningen en Slochteren wisselen buitengebied uit

GRONINGEN/SLOCHTEREN – Inwoners van Meerstad en een deel van Harkstede en Lageland zijn per 1 januari 2017 inwoners van de gemeente Groningen. Dat hebben de colleges van B&W van de gemeenten Groningen en Slochteren besloten. De plannen moeten nog wel door de gemeenteraden van beide gemeenten.

Door de grenscorrectie krijgen de adressen in het buitengebied van Harkstede en Lage Landen een nieuwe postcode. Om de eventuele kosten van de postcodewijziging te dekken krijgen de bewoners van ieder adres eenmalig 125 euro. Voor bedrijven wordt een regeling op maat gemaakt met een maximum van 500 euro.

Omdat de ozb voor bedrijven in Groningen hoger is dan in Slochteren stellen de beide colleges een getrapte overgangsregeling voor. Het voorstel is om in vijf jaar geleidelijk de ozb voor bedrijven gelijk te trekken met die in de gemeente Groningen. Voor de hondenbelasting stellen de colleges ook een overgangsregeling voor, waarbij in het eerste jaar 50% van het tarief van de gemeente Groningen wordt betaald, in het tweede jaar 75% en in het derde jaar 100%.

Als de gemeenteraden akkoord gaan, volgt nadere uitwerking. Tijdens deze uitvoeringsfase zullen de betrokken inwoners regelmatig op de hoogte worden gehouden over de voortgang.