Kattencafé ‘Op z’n Kop’ opent in Oude Ebbingestraat; ‘Van straatkat naar kroegtijger’

GRONINGEN – Een bijzonder fenomeen, sinds kort in het centrum van Groningen: een café dat dagelijks vol zit met lekkere kroegtijgers. Rustig heren, we hebben het hier niet over zwoel dansende dames op de bar. Nee. Iets totaal anders zelfs: katten in een hangmat, katten in de vensterbank, op een glijbaan aan de wand, spinnende poezen op de rugleuning van een Chesterfield. Hielkje Wester opende 2 weken geleden aan de Oude Ebbingestraat 57 haar eigen kattencafé. ‘Op z’n Kop’, heet de horecazaak waar je terecht kunt voor een bakkie koffie van verse bonen, belegde broodjes én een knuffel met één van de zes poezen.

Het is booming: een café waar een stuk of wat katten permanent wonen. Ontstaan in Vietnam en Japan, mateloos populair in Londen, Parijs en Berlijn. Vorig jaar opende het eerste kattencafé van Nederland in Amsterdam en het tweede zit sinds twee weken in Groningen. Woensdagochtend klokslag 10:00 zitten we tussen de poezen op een bank bekleed met zachte donkerbruine veloursstof. Het café betreden vergt net iets meer aandacht dan wanneer je een gewone kroeg binnenstapt. Je komt eerst in een soort voorportaaltje. Pas nadat de voordeur dicht is, mag de deur naar het café open. Stel je voor dat een kat de deur op een kier ziet staan en zijn kans grijpt. Hielkje moet er niet aan denken. Een gedachte die hoogst waarschijnlijk geen seconde bij de katten zelf opkomt. Want liever een kroegtijger dan een straatkat toch? De beestjes hebben een goddelijk leven in het café waar een hoop te vreten is en ze ook nog volop aandacht krijgen.

Terwijl ze lekker lui in de stoel liggen te spinnen, woelen zachte handen door hun warme vacht. Welke kat wil dat nou niet?

Het idee om een kattencafé te beginnen ontstond een jaartje geleden, vertelt Hielkje (26). “Ik ben opgegroeid in Eernewoude waar mijn ouders een botenverhuurbedrijf hebben. Ik was altijd op de zaak. Groeide er op. Hielp als klein meisje met afrekenen, klusjes doen. Was verliefd op de jongens die er werkten. Voor mijn studie verhuisde ik naar Groningen. Ging daarna aan de slag als HR-Communicatiemedewerker bij een detacheringsbureau. Drieënhalf jaar heb ik dat gedaan. Leuke baan hoor, maar ik miste thuis. Het familiegevoel waarmee ik ben groot geworden. En iets waar ik mijn ding in kwijt kan. Altijd dacht ik tijdens één van mijn reizen: híer moet ik mijn eigen tentje beginnen.” De wens van een eigen zaak, de mogelijkheden voor haar grote hobby reizen én haar liefde voor katten, deden Hielkje besluiten om een kattencafé te beginnen. Met een crowdfundingsactie wist ze 20.000 euro bij elkaar te krijgen (Mensen die het initiatief een warm hart toedragen konden een koffiekaart kopen voor 50 euro of een poes adopteren waar ze in ruil daarvoor de naam mochten verzinnen). Het gezellige café –alcoholische dranken zijn er overigens niet te koop- dat meer weg heeft van een huiskamer dan een kroeg is al ontdekt door aardig wat kattenliefhebbers. Amper twee weken open en nu al moet Hielkje regelmatig het bordje met ‘Sorry we zitten vol’ op de voordeur hangen. “Let maar op, vanaf elf uur beginnen mensen al aardig binnen te lopen.” Geen woord van gelogen, blijkt al snel. Het is kwart over tien en er zijn al 8 poezenliefhebbers binnen, waarvan een jong stel –begin 20- dat speciaal komt om met de diertjes te knuffelen. “Door onze drukke studies zijn we weinig thuis en kunnen we zelf geen katten hebben. Daarom komen we hier”, zegt poezenliefhebster Weronika uit Groningen die samen met haar vriend aan een kop verse muntthee zit. Een andere mevrouw stormt het café binnen met een hangmat onder haar arm. Eentje met een gebogen houten onderstel waar een zacht pluizig matje tussen gespannen kan worden. Heeft ze over. Haar poes gaat ernaast liggen in plaats van erop. Hielkje neemt het luxe bedje dankbaar in ontvangst.

Groningen Kattencafe

De poezen komen allemaal uit een asiel in Kootstertille. Poeslief zijn ze. Geen wilde exemplaren die je dreigend aanloeren of je de huid openkrabben. “Niet elke kat is geschikt natuurlijk. Het asiel in Kootstertille mij heel goed geholpen om de katten uit te zoeken. Ze moeten natuurlijk wel tegen drukte kunnen. Vriendelijk en tam zijn. Nu heb ik er 6, maar wil er uiteindelijk 10”, vertelt de jonge onderneemster die aparte huisregels heeft opgesteld. Zo mag je niet aan staarten trekken, de katten opjagen of voederen. Bij Op z’n Kop kun je terecht voor een lekkere humusdip met paprika, komkommer en worteltjes een broodje parmaham met pesto, rucola en zongedroogde tomaat of een heerlijke Latte Macchiato met peren-carameltaart. Open: Maandag van 13:00 – 19:00 uur en dinsdag tot en met zondag van 10:00 – 19:00 uur. Een plekje op de bank reserveren kan ook: www.opznkop.nl