Gemeenteraad Groningen neemt besluit: “Bussen in het centrum verleden tijd”

GRONINGEN – De bussen lijken uit het centrum van Groningen te gaan verdwijnen. Woensdagavond stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met de binnenstadvisie. Dat houdt in dat bussen van de Grote Markt en het A-kerkhof geweerd gaan worden.

De oppositie stemde tegen de binnenstadsvisie, al konden zij zich wel vinden in een groot deel van de plannen. Vooral de SP struikelde over de bussenproblematiek en diende 2500 handtekeningen van medestanders in bij het college van B&W. De ChristenUnie en het CDA hadden graag meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van het schrappen van de buslijnen.

Wethouder Joost van Keulen gaf aan het jammer te vinden dat juist dit punt van het plan uitvergroot wordt. Volgens de wethouder is de vernieuwde binnenstadsvisie veel meer dan het schrappen van buslijnen. Er is volgens het college ook genoeg onderzoek gedaan naar de gevolgen van het schrappen van de bushaltes in het centrum. “Meer tijd en geld verspillen is niet nodig.”

Volgens de plannen zijn over een paar jaar de bussen op de Grote Markt verleden tijd, deze worden vervangen door treintjes of golfkarretjes. Er komen nieuwe haltes op het Zuiderdiep, de Diepenring en de Westerhaven.