André Tervoort houdt lezing over stadsmarkeringen in Remonstrantse Kerk Groningen

GRONINGEN – Donderdagavond 31 maart wordt er een lezing gegeven over de stadsmarkeringen van de stad Groningen. André Tervoort vertelt in de Remonstrantse Kerk in Groningen over de geschiedenis en het ontstaan van deze markeringen die verwijzen naar de markeringsfunctie van de oude stadspoorten.

De tien stadsmarkeringen stammen uit 1990. Groningen heeft deze gekregen ter ere van het 950-jarig bestaan van de stad.

Door wie zijn deze kunstwerken bedacht en wat stellen ze eigenlijk voor? En waarom staan ze op de plek waar ze staan: soms zijn ze alleen van een afstand te zien en op andere plaatsen kun je ze aanraken. Op deze en andere vragen wordt bij deze lezing ingegaan. In vogelvlucht wordt de (ontstaans)geschiedenis van de stadsmarkeringen uitgelegd, omlijst met wetenswaardigheden en bijzondere details. De lezing wordt gegeven door André Tervoort. Tervoort werkt bij de gemeente Groningen, onder meer als beheerder Openbare Kunst en als technisch adviseur bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen.

Daniel Libeskind

Het stadsmarkeringsplan is ontworpen door de architect Daniel Libeskind. Libeskind gaf zijn plan de werktitel The Books of Groningen en iedere stadsmarkering verwijst naar een letter van de oude naam voor de stad Groningen: CRUONINGA. Libeskind heeft zelf de derde stadsmarkering ontworpen, de rest van de markeringen besteedde hij uit aan anderen.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen.

Donderdag 31 maart 2016
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Entree: € 12,50
Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen