Liudgerkerk in Oldehove feestelijk heropend na opfleuren kerkinterieur

OLDEHOVE / 9-7-2013 / De Liudgerkerk is overgegaan naar de stichting Oude Groninger Kerken, Exterieur / Foto: Omke Oudeman

OLDEHOVE – Vrijdag 11 maart wordt de Liudgerkerk in Oldehove feestelijk heropend. Na de overdracht naar de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in 2013 is een aantal verbeteringen aan het kerkinterieur aangebracht.

Opmerkelijk in dit project was de nadrukkelijke wens van de plaatselijke commissie de werkzaamheden door plaatselijke aannemers uit te laten voeren. En zo gezegd, zo gedaan. Met uitzondering van de keukenboer (maar die is er dan ook niet in Oldehove) zijn het allemaal plaatselijke bedrijven geworden.

liudgerkerk1

Maar behalve met plaatselijke aannemers werd deze verbouw mede mogelijk gemaakt door de onmisbare vrijwilligers, de leden van de plaatselijke commissie. Zij poetsten de kerk, legden een nieuw riool aan, hielpen met de verbouw, ruimden op en deden nog talloze andere kleine klussen tot aan het schoonmaken van de kroonluchters aan toe. Maar nu een paar maanden later is de kerk dan ook klaar voor het seizoen 2016 en voor vele jaren daarna.

liudgerkerk2

Het resultaat mag er zijn. Het meest in het oog springend zijn de nieuwe keuken, de toiletvoorziening en de moderne verwarming. Daarnaast zijn praktische en cosmetische verbeteringen aangebracht zoals nieuw schilderwerk, verwijdering van de oude overkapping in de zaal en aanleg van een semipermanent podium. Ook is het geliefde Van Oeckelenorgel uit 1903 weer gestemd. Deze bijna 800 jaar oude kerk is nu mooier, muzikaler en gastvriendelijker dan ooit en dit is reden voor een feestje, waarvan uiteraard ook de organisatie geheel in handen ligt van de plaatselijke commissie.

liudgerkerk3

Zoals gezegd, vond deze renovatie plaats op initiatief van de plaatselijke commissie, bijgestaan door plaatselijke aannemers en vrijwilligers en ondersteund door de Stichting Oude Groninger Kerken. Een dergelijke constructie vond voor zover bij ons bekend niet eerder in ons 47-jarig bestaan plaats. De kerk in het midden van de dorpsgemeenschap, de SOGK op de achtergrond. In december 2015 wonnen de vrijwilligers van de SOGK nog de Provinciale Vrijwilligersprijs en de leden van de plaatselijke commissie van de kerk van Oldehove hebben hiermee aangetoond dat het winnen van deze prijs geen wassen neus betrof.