Groningse documentaire “Symfonie voor de Veenkoloniën” te bekijken in het Drents Archief

ASSEN – Het Internationaal Filmfestival Assen l Vrouw & Film (IFA) vertoont op zondag 13 maart om 16:00 uur de bijzondere documentaire ”Symfonie voor de Veenkoloniën”. Deze film heeft de prijs voor beste Groninger film in de categorie Non-Fictie gewonnen tijdens het IFFR in Groningen 2016.

Groningse regisseur Saskia Jeulink is bij het IFA aanwezig voor een vraaggesprek met het publiek.

De Veenkoloniën

De Veenkoloniën zijn lang een moerassig deel van Noord-Nederland geweest, maar zo’n 100 jaar geleden zorgden handel en industrialisatie voor voorspoed en vooruitgang. De componist Jurriaan Berger (Zaandam) gaat in Oost-Groningen op zoek naar geluiden die kenmerkend zijn voor dit bijzondere gebied en neemt het Veenkoloniaal Symfonie Orkest mee op zijn zoektocht. Zijn missie: schrijf een compositie waarin het verleden en heden doorklinken. Het is bijzonder om te zien hoe de samenwerking tussen het klassiek ingestelde orkest en deze experimentele jazzcomponist zich ontwikkelt. Regisseur Saskia Jeulink neemt de kijker mee op een historische en muzikale ontdekkingstocht en schetst daarmee een bijzonder portret van dit eigenzinnige stuk Noord-Nederland.

3 WP_20150425_018

Het IFA vindt dit jaar plaats in het weekend van 12 en 13 maart 2016 in De Nieuwe Kolk in Assen. Het Drents Archief is hier als bijzondere locatie aan toegevoegd. Kaarten voor deze voorstelling zijn te koop via De Nieuwe Kolk.