Gedeputeerde Staten knapt kerk op in kader van NLdoet

kinderen bezoeken landmerken stichting oude groninger kerken

HORNHUIZEN – Gedeputeerde Staten nemen ook vrijdag 11 maart ook deel aan de grote vrijwilligersactie van NLdoet. Zij gaan klussen in en om het kerkje van Hornhuizen in gemeente De Marne.

De gedeputeerden gaan bankjes rond de kerk repareren, het keukentje verven en de toren opruimen. De kerk van Hornhuizen is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken en is een van de acht zogenaamde ‘Landmerken’. Zij verrichten deze klusjes onder leiding van vrijwilligers van de plaatselijke beheerscommissie van de kerk, in dit geval de Vereniging Dorpsbelangen van Hornhuizen.

De leden van het college van GS Groningen gaan zoals gezegd aan de slag in en om de kerk van Hornhuizen, een van de acht ‘Landmerken’- avontuurlijke plekken voor nieuwsgierige bezoekers.. Op acht plaatsen langs de Groninger kust staan opvallende monumenten, die een baken in het landschap vormen. De kerk van Hornhuizen heeft een opvallend geel gekleurde toren, die ingericht is als uitkijkpunt. Na de beklimming kunnen bezoekers vanaf de toren uitkijken over de Waddenzee en het omringende landschap. In de kerk is een bijzondere kast ingericht, waarmee bezoekers informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van de kerk en het dorp Hornhuizen. En: in de torenhal wordt je bijgelicht met een heuse Studio Job-lamp!

De Landmerken zijn acht spannende plekken langs de Groningse Waddenkust voor jongeren en gezinnen. Het gaat hier om kerken, uitkijktorens en kerkhoven: Wierhuizen, Breede, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Nieuw Beerta, Oldenzijl/Oosternieland en Hornhuizen. Hier vormen de kerktorens, kerken en kerkhoven aantrekkelijke ensembles. Ze zijn het middelpunt van de nederzettingen langs de kust en vertellen ieder hun eigen verhaal van de ontwikkelingsgeschiedenis van het Waddenlandschap. Op de website www.landmerken.nl lees je alles over deze bijzonder plekken.

Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.