Gratis compost voor inwoners Bedum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEDUM – Inwoners van Bedum kunnen op zaterdag 19 maart gratis compost ophalen bij Openbare Werken aan de Industrieweg in Bedum. Dat kan van 9.00 tot 12.00 uur. Dat gebeurt in het kader van de Landelijke Compostdag.

Met deze actie bedankt de gemeente haar inwoners voor hun inspanning om groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval (zoals snoeihout, takken en gras) gescheiden aan te leveren. Uit deze grondstoffen wordt compost geproduceerd. Compost wordt gebruikt voor bodemverbetering.

Per huishouden kan maximaal één aanhanger compost worden opgehaald. Dat is ongeveer 250 liter of een kwart kubieke meter. De gemeente wijst er wel op dat het laden van de compost in aanhangers voor eigen risico gebeurt. De gemeente werkt die dag met kranen en hoewel de grootst mogelijk voorzichtigheid wordt betracht, is schade niet helemaal uit te sluiten. Ook wijst de gemeente met nadruk op het feit dat geladen aanhangers afgedekt moeten worden. De politie kan anders verbaliserend optreden. De gemeente laat voor de dag een flinke hoeveelheid compost aanvoeren. Desondanks wordt de regel ‘op is op’ gehanteerd.

Compost is een uitstekende bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond; zandgrond krijgt meer samenhang en kleigrond wordt luchtiger en dus beter te bewerken. Door compost door de grond te mengen verbetert de waterhuishouding. Dit betekent dat in regenachtige periodes het water beter wordt afgevoerd, en dat in droge periodes meer vocht wordt vastgehouden in de bodem. Compost voedt de bodem. Het bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen.

Composteren is goed voor het milieu. Organisch afval wordt nuttig hergebruikt. Bovendien draagt compost bij aan de beperking van CO2. Gebruik van compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Voor de productie van compost is organisch afval nodig. Tegenwoordig kunnen verwerkers uit dat afval bovendien allerlei vormen van duurzame energie halen, bijvoorbeeld elektriciteit, gas en autobrandstof. Verder is deze manier van afvalverwerking relatief voordelig.

Naast het afhalen van gratis compost is Openbare Werken zaterdag ook geopend voor het brengen van verschillende soorten afval, zoals grof metaal, vlakglas, klein chemisch afval, grondoverschotten en elektrische apparaten.