Noorderzon zoekt goede vertellers voor videoproject

GRONINGEN – Noorderzon is op zoek naar acht goede vertellers die in een videoproject de bezoekers van Noorderzon 2016 mee willen nemen naar hun jonge jaren. ‘Hoe zag het leven eruit toen ze 21 jaar waren?’

Om zich aan te kunnen melden, hoeft de verteller geen enorme avonturen beleefd te hebben. Iedereen heeft zijn eigen kleine en grote verhalen en herinneringen uit die tijd en die zijn allemaal interessant.

Noorderzon zoekt deelnemers die passen in acht verschillende leeftijdscategorieën. Hun verhaal maakt straks deel uit van het project 21 – Memories of Growing Up van de Zwitserse kunstenaar en filmmaker Mats Staub. Dit project wordt tijdens Noorderzon als video-installatie gepresenteerd in de prachtige Watertoren. Er wordt dus geen acteerervaring gevraagd, maar deelnemers moeten wel hun herinneringen goed in het Engels kunnen vertellen. Uiteindelijk maakt hun verhaal straks deel uit van het internationale hoofdprogramma van Noorderzon. Noorderzon vindt dit jaar plaats van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus. De eerste namen uit het internationale hoofdprogramma worden binnenkort bekend gemaakt.

Over de voorstelling: Mats Staub | 21 – Memories of Growing Up

21 verzamelt individuele herinneringen van hoe verschillende mensen hun ‘coming of age’ ervaarden in de periode tussen pakweg 1940 en 2010. De verhalen gaan allemaal over 21 jaar oud worden. Als verhalen weerspiegelen ze de gedeelde ervaringen van een hele generatie, maar ze laten ook voorbeelden zien van privésituaties, persoonlijke verhalen en ervaringen, die ons – hoe oud we ook zijn dwingen om volwassen te worden of op te groeien. 21 presenteert de portretten in de vorm van een video-installatie. De vertellers worden gefilmd terwijl zij voor het eerst luisteren naar audio-opnames van hun eigen herinneringen. Speciaal voor Noorderzon worden acht nieuwe verhalen opgenomen. Noorderzon presenteert deze voorstelling in het kader van het Europese netwerk Create to Connect.

Gezocht

Noorderzon is op zoek naar mensen die in de volgende profielen passen:
– Vrouw of man, geboren tussen 1920 en 1928
– Vrouw of man, geboren tussen 1939 en 1943
– Man, geboren tussen 1949 en 1954
– Vrouw of man, geboren tussen 1949 en 1954
– Vrouw of man, geboren tussen 1965 en 1968
– Vrouw of man, geboren tussen 1969 en 1974
– Vrouw of man, geboren tussen 1975 en 1978
– Vrouw of man, geboren tussen 1980 en 1988

Meer informatie over Noorderzon en dit project is te vinden op www.noorderzon.nl.