Parttime ondernemen vanuit de bijstand? Pekela maakt het mogelijk

PEKELA – Ondernemen vanuit de bijstand wordt straks gemakkelijker voor inwoners van Pekela. De gemeente gaat het parttime ondernemen in de gemeente Pekela stimuleren.

Door onder voorwaarden het parttime ondernemen toe te staan worden werkzoekenden geactiveerd om te ondernemen en krijgen ze de mogelijkheid tot het opzetten van een sociale coöperatie.

Parttime ondernemen

Wanneer iemand op dit moment vanuit een bijstandsuitkering aan de slag wil kan men ervoor kiezen om in loondienst te gaan of fulltime te ondernemen. Voor veel uitkeringsgerechtigden is werken in loondienst lastig en een eigen onderneming beginnen is vaak niet haalbaar. Door de beleidsregels aan te passen wordt het parttime ondernemen wel mogelijk zonder dat dit meteen consequenties heeft voor de uitkering.

Sociale coöperatie

Parttime ondernemen binnen een sociale coöperatie is een oplossing voor mensen die vanuit een bijstandsuitkering willen ondernemen, maar voor wie de stap om op eigen kracht een fulltime onderneming te starten te groot is. Bij deze vorm van ondernemen gaan mensen parttime en met behoud van een uitkering aan de slag om hun eigen bedrijf op te bouwen onder de vleugels van een coöperatie. De deelnemers richten zich op datgene waar ze goed in zijn, de coöperatie helpt met overkoepelende zaken zoals de administratie, inkoop en huisvesting.

Voordelen

Zowel voor de gemeente als werkzoekende levert dit veel voordelen op. Er is een grotere arbeidsparticipatie onder werkzoekenden, afname van de sociale armoede, kleine ondernemingen versterken de lokale economie en het levert op den duur een besparing op voor de kosten van uitkeringen. Vanaf 1 mei 2016 zullen de beleidsregels in werking treden en kunnen werkzoekenden parttime ondernemen.