Zwembadpersoneel in Grootegast: “Ook 300 asielzoekers is teveel”

GROOTEGAST – Het personeel van zwembad De Woldzoom in Grootegast is bezorgd over de komst van een nieuw AZC in de gemeente. Nadat eerder bestuurslid Johanna Jonker zich had geroerd, klommen deze week badjuffen Rennie Sikkema en Gerda Roetgerink in de pen. De boodschap: ook 300 asielzoekers is te veel.

Deze maand moet duidelijk worden op welke locatie in Grootegast een nieuw AZC kan komen, vervolgens is het aan de gemeenteraad om daar wel of niet mee in te stemmen. In de brief vragen de dames aandacht voor het zwempersoneel. “Het is heel normaal dat je naar een vrouw luistert, maar met de “nieuwe bewoners” is dat een groot probleem, die luisteren niet naar een vrouw! Maar helaas, er werken bij De Woldzoom alleen maar vrouwen!” wordt geschreven.

De dames willen antwoorden van de gemeente. Is bijvoorbeeld de veiligheid van hun kinderen in gevaar en waarom moet er weer een AZC in Grootegast komen? Ze schrijven: “Straks zijn wij te ‘gast’ in ons eigen land!” en “De vele mannen kunnen straks hun ogen niet afhouden van onze meiden.” Ook schrijven ze in de brief dat ze niet opnieuw mensen van de bodem af willen halen om deze te reanimeren.

De dames staan in hun strijd niet alleen. Eerder al vroeg een groep bezorgde moeders om aandacht. Zij vrezen voor de veiligheid van hun kinderen. Een groep ondernemers vroeg ook toen al aandacht voor de bewaking van hun eigendommen. Door die bezorgde reacties werd een plan voor een AZC met 500 bewoners verworpen. Voor 1 april moet het college nu van de gemeenteraad met een plan komen voor de opvang van 300 bewoners. Naar verwachting zal dit plan binnenkort gepresenteerd worden.