Staatsbosbeheer treft 60 afvaldumps aan in Noord-Nederland

PROVINCIE – Voor de zesde keer vond er vrijdag 17 maart een brede controle op milieuhandhaving plaats in de provincies Groningen, Drenthe en Zuidoost Friesland. Daarbij zijn diverse overtredingen geconstateerd door Staatsbosbeheer, de provincies en de politie. 

Staatsbosbeheer, de provincies en politie spreken dan ook van een succesvolle samenwerking. De handhavingsdag is specifiek gericht op illegale afvalstort, maar er wordt ook gehandhaafd op overtredingen van de boswet, kapverordeningen en de APV, en gelet op stroperij. Nu alle zaken zijn gerapporteerd, is duidelijk dat er weer veel afvaldumps zijn aangetroffen, namelijk op zo’n 60 plekken, maar dat de hoeveelheden licht afnemen. Boswachter en coördinator van de actie Kees van Son: “Onze jaarlijkse vinger aan de pols lijkt enig effect te hebben. Het afvalprobleem lijkt tegen de landelijke trend in, hier wat te stabiliseren. Ons doel is uiteraard dat er steeds minder gedumpt wordt!”

Bijna 60 groene en blauwe bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) van 13 verschillende organisaties zoals politie Drenthe, Fryslân en Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschappen, gemeenten en provincies waren vrijdag gezamenlijk op stap om overtredingen in de natuur op te sporen. Onder de 55 illegale afvaldumpingen vielen de vondst van 25 dranghekken en een flinke stapel autobanden op. Op 10 plekken troffen de opsporingsambtenaren resten van wietplantages aan zoals planten, potgrond en isolatie. Andere opvallende zaken waren een volle aanhangwagen met mest, een gedumpte TV en heel veel tuinafval waaronder 50 m3 graszoden en 16 m3 coniferen in een Staatsbosbeheer natuurgebied. Bovendien is twee keer geconstateerd dat er illegaal afval verbrand is. Alle aangetroffen zaken worden op kaart gezet en nader onderzocht.

Verder zijn er 6 kapovertredingen geconstateerd. Dit jaar waren gelukkig de meeste honden aangelijnd waar dat moet en vonden de BOA’s in tegenstelling tot vorig jaar geen aanwijzingen en gevolgen van stroperij.