Gemeenteraad Vlagtwedde beticht regering van ‘onbetrouwbaar bestuur’

VLAGTWEDDE – Vlagtwedde komt in verweer tegen de voorgenomen sluiting van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. De gemeenteraad was unaniem in zijn oordeel dat een sluiting van de gevangenis onacceptabel is.

De gemeenteraad nam dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie aan, met de steun van de voltallige 17-koppige raad, om tegen de sluiting in verweer te komen. De motie zal onder de aandacht worden gebracht van de regering en de Tweede Kamer.

De minister van Veiligheid & Justitie en de regering worden door de raad onbetrouwbaar bestuur verweten omdat nog vorig jaar is uitgesproken dat de Penitentiaire Inrichting in Ter Apel toekomst zou hebben. Ook constateert de raad tegenstrijdigheid in het rijksbeleid, omdat enerzijds met het ‘Akkoord van Westerlee’ getracht wordt banen in de regio te scheppen en anderzijds met het voornemen de gevangenis in Ter Apel te sluiten er werkgelegenheid geschrapt wordt.

Door de sluiting zullen 275 directe arbeidsplaatsen en tientallen indirecte banen verdwijnen. De raad ondersteunt alle inspanningen die het college van burgemeester & wethouders, Gedeputeerde Staten, besturen van de omliggende gemeenten en het personeel van de inrichting gaan ondernemen om sluiting te voorkomen. De hoop van de raad is vooral gericht op de Tweede Kamer die de minister van zijn voornemen moet afbrengen.