Groningen in de race voor titel ‘Fietsstad 2016’

GRONINGEN – Groningen is kandidaat voor de titel Fietsstad 2016. Daarom staan er de komende weken op 14 locaties in de stad borden met foto’s en korte teksten die het verhaal achter de Groninger fietsstrategie vertellen.

In deze periode bezoekt de jury van de Fietsstad 2016-verkiezing de stad. Groningen is één van de vijf genomineerde steden voor deze titel en neemt het op tegen Goes, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

Nergens ter wereld is de fietsdichtheid zo groot als in Groningen. Meer dan 60% van alle verkeersbewegingen in Groningen gebeurt op de fiets.
Het fietsbeleid van de stad, dat het afgelopen jaar is vastgelegd in de Fietsstrategie 2015-2025, krijgt aandacht vanuit de hele wereld. De hoogtepunten van deze fietsstrategie zijn weergegeven op de fotoborden die de komende weken in de stad te zien zijn.

In 2002 was Groningen al eens fietsstad van Nederland. In 2011 was de stad wel genomineerd, maar ging de titel naar Den Bosch. Dit jaar wordt voor de zesde keer de fietsstad-verkiezing gehouden. Wethouder De Rook schat de kansen van de stad hoog in: “Het thema is dit keer ‘Bikenomics’, dat past perfect bij de manier waarop wij in Groningen de fiets betrekken bij ruimtelijke en economische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de Binnenstadsvisie. Maar ook bij onze fietsstrategie zelf, die meer en meer een exportproduct aan het worden is.”

De fotoborden zullen de komende weken her en der in de stad te zien zijn. Ook tijdens het Nationaal Fietscongres dat op 1 en 2 juni in de Euroborg plaatsvindt, zullen de borden worden geplaatst. Mogelijk gebeurt dat later dit jaar nogmaals tijdens de KEI-week.