Vlagtwedde: ‘Samenwerking met Duitsland goed voor werkgelegenheid’

VLAGTWEDDE – Sinds 2014 zijn er 35 werkzoekenden vanuit Vlagtwedde aan de slag gegaan in Duitsland. Om meer werkloze inwoners de kans te geven op een baan in Duitsland experimenteert de gemeente op dit moment met een Micro Matching project, waarin nauw wordt samengewerkt met de partnergemeente Haren/Ems en het Duitse Agentur für Arbeit. Vanavond is de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Wethouder Seine Lok: “Hier vlak over de grens zijn goede mogelijkheden voor werkzoekenden om aan het werk te komen. Ik ben zeer verheugd dat de samenwerking met onze Duitse partners zijn vruchten afwerpt en dat er inmiddels al meerdere personen enthousiast aan een baan in Duitsland zijn begonnen. Ons doel om mensen met een uitkering zo snel mogelijk te laten doorstromen naar regulier werk wordt dankzij dit samenwerkingsverband vergroot.”

Kandidaten die afgelopen maanden aan de slag zijn gegaan in Duitsland zijn onder andere terecht gekomen als bouwtekenaar bij een bouwbedrijf in Rhede, als bouwvakker bij een bedrijf in dak- en wandbeplating in Haren/Ems, als productiemedewerker bij Emsland Frischgeflügel en als horecamedewerkers bij Schloss Dankern.

Micro Matching uniek in Nederland

Werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in een baan aan de andere kant van de grens, kunnen een voorlichtingsbijeenkomst volgen waarin uitleg wordt gegeven over werken in Duitsland. Na een gesprek met een Duitse accountmanager wordt een Duits profiel van de kandidaten gemaakt waarmee zij als werkzoekende gemeld kunnen worden in het systeem van het Agentur für Arbeit. Op die manier kunnen de kandidaten gematcht worden met de vele vacatures in de Duitse regio. Omdat hiermee individueel maatwerk wordt geleverd, wordt deze werkwijze Micro Matching genoemd. In veel gevallen is het volgen van een cursus Duits en het eventueel erkennen van Nederlandse diploma’s een eerste stap naar werken in Duitsland.

De gemeente Vlagtwedde is de eerste gemeente in Nederland waar deze werkwijze plaatsvindt. Andere gemeenten volgen nu dit voorbeeld en de resultaten van het project worden gedeeld met de gemeenten uit Oost Groningen.