G-voetballers aan de bal in Marum dankzij leerlingen Alfa-college

MARUM – Het is zover, de eerste oefenwedstrijden zijn gespeeld. Met dank aan de vele ‘bekende’ Marummers die gezellig hebben meegebald tijdens de debuutwedstrijden van de nieuwe SV Marum-vedettes. En dat onder het tevreden toeziend oog van initiatiefnemers Ewoud Dijkstra en Jordy Swieringa. Twee leerlingen van het Alfa-college die het G-voetbal in Marum en het Westerkwartier op poten willen zetten. “Een leuker stageproject is er niet denkbaar”, aldus het tweetal.

Inmiddels zijn Ewoud en Jordy al ruim zes maanden onderweg met hun plannen. “Het begon voorzichtig”, vertelt Ewoud. “We moesten een stageproject kiezen en dachten al vrij snel aan het opzetten van een G-team bij SV Marum.” Jordy vertelt dat het daarna best hectisch werd: “Wij hebben een presentatie gehouden bij het bestuur van de club. Die waren gelukkig direct enthousiast. Daarnaast moest ook de gemeente Marum overtuigd worden en hadden we een geschikte én beschikbare trainer nodig.” Alhoewel niemand tegen G-voetbal is moet er op de club wel ruimte voor zijn. Om diverse redenen hebben veel clubs in het Westerkwartier recentelijk nog afscheid genomen van hun G-teams. VEV’67 heeft hun G-afdeling overgedaan aan het Rodense ONR vanwege ruimtegebrek op de Leekster sportvelden. Ook TLC heeft hun G-team op moeten heffen nadat er niemand beschikbaar was die de trainingen wilde leiden. “Daarmee was Zuidhorn nog de enige overgebleven club in het Westerkwartier waar G-voetballers terecht konden”, weet Ewoud. “Dat wilden wij graag veranderen.” De twee zijn vervolgens in overleg gegaan met sportonderneming Marheem, de gemeenten Marum en Grootegast, SPiNN, Witteborg Sport en stichting De Zijlen over de mogelijkheden. “Voor een team heb je namelijk spelers nodig”, lacht Jordy. “Die hebben we weten te bereiken in het hele Westerkwartier.” In eerste instantie hadden de mannen elf aanmeldingen. Op de eerste training bleken er toch iets meer G-sporters geïnteresseerd te zijn in voetballen. “Maar liefst 22 spelers kwamen af op de eerste proeftraining”, vertelt Ewoud tevreden. “Die overigens met luid gejuich werden begroet door een honderdtal enthousiaste supporters.” Onder de juichende supporters bevonden zich een aantal prominenten. “Burgemeester Henk Kosmeijer, de wethouders Janny Hulshoff en Hans de Graaf waren allemaal aanwezig”, aldus Jordy. “Bovendien leverde de training ook direct nieuwe sponsoren op.” Het team wordt helemaal in het nieuw gestoken door S&K, Impact en Van der Ploeg Advies. “Daar zijn we uiteraard erg blij mee”, vervolgt Jordy. “Het lijkt erop dat we vanaf komend seizoen volledig verzorgd kunnen beginnen te voetballen. “ Temeer omdat er ook een echte trainer voor de groep komt te staan. “In Emko Banderinga krijgt het team zijn gewenste trainer”, weet Ewoud. “Emko heeft jarenlang ploegen getraind op niveau, waaronder het eerste elftal van SV Marum en werkt als vrijwilliger met gehandicapten. Daardoor is hij de juiste man op de juiste plek.” Ook heeft Banderinga zich aangemeld voor een cursus trainen met gehandicapten. “Die kosten neemt de gemeente Marum voor zijn rekening”, voegt Jordy toe. “De gemeente is erg betrokken bij de plannen en bij het team en laten dat gelukkig ook blijken.”

De eerste trainingen en een gezellig mixtoernooitje zijn inmiddels achter de rug. “We gaan nu inventariseren welke spelers volgend seizoen echt aan de aftrap willen staan”, zegt Jordy. “Op dit moment zijn wij aanmeldingsformulieren aan het versturen zodat men lid kan worden van SV Marum en mag uitkomen voor het G-team.” Zeker na het mixtoernooi van vorige week is het enthousiasme rondom het team enorm toegenomen. “Het was een zeer geslaagde dag waar veel ‘bekende’ Marummers aan hebben meegewerkt”, aldus Ewoud. “De voorzitter van SV Marum, Simon Neef, speelde mee, wethouder Jan Vos, dominee Klomp en nog veel meer.” Deze ‘celebrities’ werden gemixt met de toekomstige topvoetballers, waarna er een spannend toernooi werd afgewerkt. Volgens speelster Jantina heeft niet één team het toernooi gewonnen. “Maar ook niet verloren”, volgens de gedreven G-sporter. “We hebben allemaal gewonnen!” De sfeer zit er inmiddels goed in bij het eerste G-team van Marum. “Het is nu kijken hoeveel aanmeldingen we daadwerkelijk binnen krijgen”, zegt Ewoud. “We gaan ervan uit dat we na de zomer tenminste één team op de been kunnen brengen.” Maar eerst breekt er voor het team nog een mooie, drukke voorbereidingsperiode aan. “Alhoewel we nog niet in competitieverband uitkomen, gaan wij wel oefenwedstrijden spelen”, vertelt Jordy. “We zijn uitgenodigd voor een aantal toernooien, waaronder bij SJS in Stadskanaal, en gaan zelf een toernooi organiseren.” Het duo heeft zijn plannen voor het toernooi inmiddels klaar. “Het sportpark van SV Marum is niet zo groot”, aldus Ewoud. “We zitten eraan te denken om acht clubs uit de regio uit te nodigen om deel te nemen.” De toernooien zijn tevens een mooie gelegenheid voor de G-sporters om elkaar beter te leren kennen. “Dat is ook wel zo handig”, weet Jordy. “Veel spelers kennen elkaar al, maar straks kent iedereen elkaar en dat is alleen maar goed.”

Na de competitiestart is het voor de heren bijna tijd om afscheid te nemen van hun project. “Zodra alles op poten staat neemt de club het team over”, zegt Ewoud. “Het G-team wordt een volwaardig onderdeel van SV Marum, met een eigen trainer, assistent-trainers en twee elftalleiders die alles achter de schermen in goede banen gaan leiden.” Daardoor kunnen Ewoud en Jordy door met hun opleiding die volgend schooljaar vol nieuwe uitdagingen zit. “Dat houdt overigens niet in dat wij dan niet meer betrokken zijn bij het team”, verzekert Jordy. “Wij worden vaste supporters. Bovendien kan er in het geval van nood altijd een beroep op ons gedaan worden.”