Staatssecretaris Dijkhoff komt met ‘aso-azc’

Asielzoekers die zich niet weten te gedragen in een regulier asielzoekerscentrum, moeten in de toekomst samen in een aparte opvang worden gezet. Dat meldt de Telegraaf aan de hand van een concept-Kamerbrief van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie die de krant in handen heeft gekregen.

Uit de brief blijkt ook dat deze zogenoemde ‘aso-azc’s’ een nog sobere karakter krijgen dan de reguliere azc’s. Deze azc’s worden bevolkt door asielzoekers die eerst in een normaal azc hebben gezeten, maar daar voor overlast hebben gezorgd.

Recent zijn er in de provincie Groningen een aantal incidenten geweest. Twee weken geleden vond er in het asielzoekerscentrum in Kolham een massale vechtpartij plaats tussen tientallen asielzoekers onderling. Vorige week werden in Ter Apel nog acht Albanezen uit de opvang gezet, die vervolgens een nacht op straat hebben doorgebracht.