Haren vastberaden: ‘Nee, tenzij’ wordt ‘Ja, het kan’

HAREN – Na alle perikelen rondom de gewilde zelfstandigheid van de gemeente Haren, heeft het college van Haren nog altijd de wil om op eigen benen te blijven staan. “Het was vorige week even schrikken”, vindt ook wethouder Michiel Verbeek. “Maar we blijven kijken naar de mogelijkheden om zelfstandig te blijven.”

Het college van Haren weet zich daarbij nog altijd gesteund door de inwoners. “En dat is belangrijk”, weet Verbeek. “Je kan de wens van je inwoners niet zomaar naast je neerleggen. Dat weet Gedeputeerde Brouns ook wel.” De Gedeputeerde Patrick Brouns verplichte Haren vorige week aan te schuiven bij de herindelingsgesprekken met Groningen en Ten Boer. “Dat was wel schrikken”, zegt de wethouder. “Als college waren wij in de veronderstelling dat we tot juni de mogelijkheden mochten onderzoeken om zelfstandig te blijven. Dat Brouns dan toch anders besluit kwam rauw op ons dak vallen.” Toch begrijpt de wethouder de opstelling van Patrick Brouns en de reden waarom de Gedeputeerde de arhiprocedure in werking heeft gezet. “Groningen en Ten Boer zijn al in een vergevorderd stadium met het herindelen”, weet Verbeek. “Na het zomerreces gaan zij juridische stappen ondernemen richting een verder samengaan. Als Haren dan op 1 juni besluit alsnog aan te schuiven loopt hun proces vertraging op. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.”

Wel is dat precies datgene waar Ten Boer bang voor is. Vorige week nam de gemeenteraad van Ten Boer unaniem een motie aan waarin zij stelden dat het aanschuiven van Haren bij de onderhandelingen niet tot vertraging mocht leiden. De datum van 1 januari 2019 moet blijven staan. “Daarom schuiven wij als Haren vanaf nu ook gewoon aan bij de gesprekken met Groningen en Ten Boer”, vertelt Michiel Verbeek. “Onze voorkeur ligt nog altijd bij een zelfstandig Haren, maar als na het zomerreces blijkt dat dat een onhaalbare kaart is dan zijn wij klaar om in te delen met deze partijen.” De gemeente Haren onderzoekt na het ingrijpen van Brouns dus toch beide sporen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden die er liggen voor een zelfstandig Haren, en tegelijkertijd gesproken met Groningen en Ten Boer. “De raad van Haren ziet liever dat alle energie gestoken wordt in het ombuigen van de bezwaren tegen de zelfstandigheid. Zorgen dat de uitkomst van het inmiddels beruchte rapport ‘Nee, tenzij’ omgebogen wordt in een ‘Ja, het kan’”, meldt Verbeek. “Dat blijkt ook uit de uitslag van de stemming van de raad. Een meerderheid van 12 tegen 5 raadsleden wilden zich concentreren op één spoor.” Dat blijkt nu toch niet te kunnen.

Toch ziet de wethouder de toekomst rooskleurig tegemoet. “Wie scherp naar het rapport kijkt ziet dat er gewoon mogelijkheden liggen om zelfstandig te blijven”, vindt Verbeek. “We geven het ook nog niet op.” Heel even leek het daar vorige week wel op. Burgemeester Pieter van Veen vertelde week nog dat ‘Haren zijn zelfstandigheid definitief kwijt was’. “Daar leek het ook even op”, zegt de wethouder. “Na gesprekken met Gedeputeerde Brouns bleek dat er toch nog wel wat ruimte zat in de plannen. Nogmaals, wij schuiven aan bij de gesprekken met Groningen en Ten Boer en werken tegelijk een plan uit dat de zelfstandigheid van Haren moet waarborgen. Voor 1 juni leveren wij ons plan in bij Brouns.” Het is vervolgens aan de Gedeputeerde om te beslissen of de plannen van Haren levensvatbaar zijn. “Patrick Brouns moet uiteindelijk de knoop doorhakken”, weet wethouder Verbeek. “Als de Gedeputeerde vindt dat de plannen voor een zelfstandig Haren haalbaar zijn, dan zetten we dat traject door. Mocht Brouns vinden dat een zelfstandig voortbestaan van Haren onverantwoord is, dan gaan we herindelen.” Over één ding is het voltallige college van Haren het eens. “Er liggen kansen voor Haren. Zelfstandig door? Ja, het kan!”