Museum Collectie ter Borg organiseert interactieve themazondagen

VEENDAM – Van passief naar actief. Dat is waar Museum Collectie ter Borg naar streeft, als het gaat om het programma aanbod voor het komend seizoen. Het museum herbergt een boeiende expositie, maar deze is op een passieve wijze tentoongesteld. En dat levert vragen op.

Om bezoekers nog meer te kunnen betrekken bij het boerengebeuren, is het bestuur zelf ‘de boer opgegaan’ om een interactief programma aan te bieden voor het komend seizoen. Verleden, heden en toekomst is hierbij nauw met elkaar ver-weven. Muziek brengt mensen samen, een goede reden om muziekgroep Tamarix op zondag 17 april aanstaande de spits af te laten bijten met een muzikale reis door Europa, met een speelse blik naar het Veenkoloniale boeren leven.

Bezoekers zijn tussen 13:00 en 16:00 uur van harte welkom om de eerste themazondag bij te wonen. Het publiek kan samen met een gids kennis maken met “Het verhaal van de veenkoloniale landbouw”. Het museum omvat een verzameling van veenkoloniale landbouwvoorwerpen van voor de mechanisa-tie, die door landbouwer Henk ter Borg uit Borgercompagnie zijn bijeengebracht.

Vanaf 14:00 uur brengt muziekgroep Tamarix zijn wereldse muziek ten gehore. Bij de opening van het museum waren zij uitgenodigd om voor een vrolijke noot te zorgen bij de aanwezigen. Daar waren ze aardig in geslaagd. Tamarix neemt het publiek mee op reis. Wel te verstaan “de Ronde van Europa”, een muzikale rondreis van authentieke volksmuziek door verschillende landen. Speciaal voor deze ge-legenheid zullen ze ook muzikaal een tijdje rondzwerven in de Groningse Veenkoloniën.

Het programma voor de interactieve themazondagen ziet er als volgt uit:

17 april: Tamarix – Gezellige muziek uit alle streken van de wereld
15 mei: Oet de kiep – Film, verhalen en muziek over kiepkerels en Hanneke maaiers
19 juni De Toekomst van de AVEBE – lezing door Hans Hoekman
17 juli: Oude tractoren en de dorsmachine
21 augustus: Workshop landschap schilderen – met Geert Schröder uit Onstwedde
18 september: De industriële ontwikkeling van Ommelanderwijk – door Harm van de Veen

Het museum is van april t/m oktober 2016 iedere derde zondag van de maand open. De entreeprijs bedraagt vanaf 13 jaar en ouder € 3,00 p.p. Gratis voor kinderen t/m 12 jaar en donateurs. Museum-jaarkaart is niet geldig. Het museum bevindt zich achter het gelegenheidscafé De Stainkroeg, Ommelanderwijk 53 te Veendam.