Groninger leerlingen lezen 53 duizend boeken in 10 weken

PROVINCIE – Het leesproject Scoor een Boek! was een groot succes. 6.665 basisschoolleerlingen uit de provincie Groningen hebben in tien weken tijd maar liefst 53.721 boeken gelezen.

Met Scoor een Boek! wil Biblionet Groningen, samen met FC Groningen in de maatschappij, het leesplezier bij kinderen stimuleren.

Biblionet Groningen, het netwerk van bibliotheken in de provincie, organiseerde in samenwerking met lokale sportteams zes afsluitingen van de actie in Appingedam, Scheemda, Grootegast, Winsum, Stadskanaal en Veendam. De afsluitingen in Haren en Hoogezand vielen in het water, maar worden in mei ingehaald. Na tien weken boeken scoren in de klas, konden de kinderen tijdens de sportieve afsluitingen scoren op het veld. Met activiteiten als stropdasschieten, voetbalbowling en een megastormbaan beleefden de duizenden kinderen zichtbaar veel plezier.

Record verbroken

Scoor een Boek! werd voor de vierde keer georganiseerd en bij elke editie stijgt het aantal scholen dat deelneemt. In 2015 lazen bijna 5.100 leerlingen gezamenlijk 42.526 boeken. Dit jaar is dat record verbroken. In 2016 deden 6.665 leerlingen uit 307 klassen van 198 scholen mee aan Scoor een Boek!. Samen lazen zij 53.721 boeken, ruim 10.000 meer dan vorig jaar.

Succesformule

Leesvaardigheid is van groot belang voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Plezier in lezen is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Daarom koppelt Biblionet Groningen met Scoor een Boek! lezen aan sport. ‘Wat sport is voor het lichaam, is lezen voor de geest en met Scoor een Boek! combineren wij deze twee. Juist deze combinatie is de succesformule van dit project,’ aldus Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen. ‘In tien weken tijd hebben de leerlingen gemiddeld acht boeken gelezen, wat een prestatie!’

FC Groningen

Voetbalclub FC Groningen leverde vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke bijdrage aan het project. De leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de deelnemende scholen zijn de afgelopen weken aangespoord om te lezen, onder meer met videoboodschappen van FC Groningen-speler Etiënne Reijnen. Een onderdeel dat in alle 307 klaslokalen zeer tot de verbeelding sprak.