‘Stadswachten deelden 952 onterechte boetes uit aan hondenbezitters’

GRONINGEN – Stadswachten in Groningen hebben tussen mei 2011 en september 2013 bijna duizend Stadjers onterecht bekeurd voor het niet aanlijnen van hun hond.

Volgens de richtlijnen mochten de stadswachten alleen bekeuren als er klachten waren over loslopende honden. Zij deden dit echter ook zonder dat er geklaagd werd op eigen initiatief.

De hondenbezitter kregen een boete van 90 euro per ‘overtreding’, waarvan er 40 euro naar de gemeente ging en de rest naar justitie. Alles bij elkaar opgeteld leverde dat zo’n 85.000 euro aan onterechte boetes op.

De vereniging Hondvriendelijk Groningen zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat de hondenbezitters het geld niet terug krijgen. Na september 2013 zijn er geen boetes meer uitgedeeld, doordat de gemeente toen het beleid heeft aangepast.