CDA Groningen: “Kosten gezamenlijk aangevraagd huisbezoek onsympathiek”

GRONINGEN – Het kostensysteem voor een gezamenlijk aangevraagd huisbezoek om een ID-kaart aan te vragen is onsympathiek. Dat stelt het CDA. De partij wil dat de gemeente gezamenlijke aanvragen gaat stimuleren.

Sommige mensen, zoals ouderen of mensen die minder mobiel zijn, zijn afhankelijk van een huisbezoek om een identiteitskaart aan te vragen. Aan een huisbezoek zijn kosten verbonden (€36,20) die bovenop de kosten van de reguliere aanvraag komen, vanwege extra personele inzet door de gemeente. In het geval dat meerdere bewoners van een complex hun aanvragen op hetzelfde moment bundelen, hoeven de medewerkers slechts éénmaal langs te komen. Hierdoor maakt de gemeente minder kosten voor het reizen. Toch wordt ondanks de efficiency die bewoners hebben geregeld in het huidige beleid, star €36,20 per persoon in rekening gebracht.

Het CDA vraagt het college om naar mogelijkheden te kijken om zulke initiatieven te belonen. In Eindhoven en Tilburg is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand te machtigen om een ID-kaart aan te vragen. Fractievoorzitter René Bolle: ‘Als de inwoners van het complex elk op een andere dag een afspraak hadden gemaakt, zouden ze hetzelfde betalen, terwijl de ambtenaar 20 x op en neer moet. Dat is toch voor niemand te volgen. Stimuleer liever zulke initiatieven!’