Scholieren bijgespijkerd over gevaren smartphonegebruik op de fiets

Kinderen, politie en Veilig Verkeer Nederland deden op vrijdag 29 mei 2015 een lasercontrole bij CBS De Höchte aan de Beumeesweg in Alteveer

PROVINCIE – Verkeerswijzer Groningen en de overheden in de provincie Groningen slaan de handen ineen om basisschoolleerlingen de gevaren van smartphonegebruik op de fiets bij te brengen. De leerlingen krijgen deze lessen omdat er steeds meer kinderen en jongeren gewond raken door het gebruik van een smartphone in het verkeer.

Tijdens de lessen krijgen leerlingen met behulp van een fietssimulator te zien wat het gevolg is als je op je telefoon bezig bent terwijl je aan het fietsen bent. De lessen worden georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen, een samenwerkingsverband van overheden in de provincie Groningen.

Kinderen krijgen steeds jonger een smartphone en gebruiken die tijdens het fietsen. In het verkeer ontstaan steeds meer ongelukken door het gebruik van smartphonegebruik. Met name fietsende kinderen en jongeren vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid komt naar voren dat deze jongeren meer risico op een ongeluk hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen mobiele telefoon gebruiken tijdens het fietsen. Nu blijkt dat kinderen steeds jonger een smartphone gebruiken, is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk het juiste gebruik hiervan in het verkeer te leren.

Fietssimulator

Basisscholen in de provincie Groningen kunnen deelnemen aan een gastles verkeer ‘Fiets zonder Beats’ voor leerlingen in de groepen 7 en 8. In de les worden interactieve opdrachtjes uitgevoerd, filmpjes getoond en gesprekken gevoerd. Daarnaast kunnen de leerlingen zelf achter de Fietssimulator ervaren dat het niet veilig is om te appen in het verkeer. Ze krijgen de opdracht om een tekstbericht te versturen, terwijl ze virtueel aan het fietsen zijn. Uit ervaring blijkt dat dat moeilijk gaat zonder brokken te maken.

Campagne

In de les wordt ook aandacht gegeven aan de landelijke campagne ‘Fietsmodus’. Als de kinderen de Fietsmodus app op hun telefoon zetten, verzamelen ze punten als ze hun telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen. Met de punten maken ze kans op prijzen en hierdoor wordt goed gedrag beloond. De campagne is bedoeld om kinderen en jongeren te verleiden tot veilig gedrag in het verkeer.

Foto: Archief Groot Groningen, “Laseractie in Alteveer”