Koningsdag kouder dan Kerst

PROVINCIE – Dat het extreem koud is voor de tijd van het jaar hebben veel Groningers al gemerkt. In de ochtend nog altijd het risico lopen de ruiten van de auto te moeten krabben en door de hagel en de gladheid langzaam rijden op de snelwegen in Oost-Groningen. Het zorgt voor een unicum.

In april is tot nu toe een gemiddelde temperatuur gemeten van 8,7 graden. Ter vergelijking; de vreemde decembermaand eindigde met een gemiddelde van 9,6 graden. Toegegeven, december was bizar warm. Maar toch. De verwachting is dat het met Koningsdag een graadje of 9 wordt. Dat is maar liefst vijf graden kouder dan de Kerstdagen.

Het weer heeft in april een grote wending genomen. Op 3 april werden er nog temperaturen van boven de 20 graden gemeten in delen van Nederland. En in de eerste twee weken van de maand was het nog altijd twee graden warmer dan normaal. Daarna kelderde de temperatuur in rap tempo.

De oorzaak ligt in de noordelijke winden die arctische lucht aanvoeren vanaf de Noordpool. Gelukkig lijkt het einde van die koude luchtstroom nabij. Aan het einde van de week stopt de koude luchtstroom van poollucht. Wel blijft de koude lucht nog even hangen boven Nederland, waardoor de verwachting is dat de maand mei ook frisjes zal beginnen.