Nieuw deel Orgelreeks Groninger Kerken gepresenteerd; ‘Het herboren Hardorfforgel in Nieuw Beerta’

Kerk orgel Nieuw beerta Foto: Duncan Wijting

GRONINGEN – Deel VII in de reeks Groninger Orgels van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) verschijnt op zaterdag 14 mei. Het boekje heeft als titel: Het herboren Hardorfforgel in Nieuw Beerta.

Omslag Nieuw Beerta

De uitgave werd geschreven door Victor Timmer met bijdragen van Theo Jellema en Ingrid Noack-Kirschner. De tekstredactie, grafische vormgeving en productie van dit boekje werden weer verzorgd door Ekkers & Paauw. Het boekje werd rijk van illustraties voorzien, onder andere afkomstig van de schrijver, fotograaf Duncan Wijting en RHC Groninger Archieven.

Ver van ‘Stad’, in het poldergebied in Oost-Groningen (in de ‘graanrepubliek’) staat aan de rand van het dorp Nieuw Beerta de voormalig hervormde kerk, een van de leden van de SOGK-familie. Uiterlijk en innerlijk verschilt deze niet veel van vergelijkbare eenvoudige dorpskerken uit dezelfde tijd. Het kerkje kreeg in de vorige eeuw bekendheid door de verzetsactiviteiten in de Tweede Wereldoorlog van predikant ds. B.J. Ader, die dat uiteindelijk in 1944 met zijn dood moest bekopen.

Deze kerk herbergt een bijzonder orgel: het is namelijk het enige instrument van de Leeuwarder orgelmaker Willem Hardorff buiten Friesland en is daarmee ook in het Groningerland een buitenbeentje. Het bleef bovendien zeer goed bewaard, maar was al vele jaren nagenoeg onbespeelbaar, zodat het een doornroosjesslaap hield. Het afgelopen jaar werd het na vele jaren wachten dan toch gerestaureerd en kunnen we eindelijk horen hoe een vroeg Hardorfforgel in volle glorie kan klinken. Er is dus alle reden om met dit boekje wat meer aandacht te schenken aan dit Friese bloempje in de Groninger ‘orgeltuin’.

De uitgave Het herboren Hardorfforgel in Nieuw Beerta verschijnt ter gelegenheid van de Orgeldag Noord-Nederland op 14 mei 2016. De uitgave is vanaf maandag 16 mei te koop bij onder andere de (web)winkel van de SOGK – www.groningerkerken.nl/winkel voor € 7,60 (donateurs SOGK) en € 9,50 (niet-donateurs).

Met de serie Groninger Orgels wil de Stichting Oude Groninger Kerken het prachtige orgelbezit van de provincie Groningen toegankelijk maken voor een breed publiek. De reeks wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Het Groninger Klokken- en Orgelfonds. Dit fonds is door een donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken opgericht met als doel de instandhouding van en de belangstelling voor klokken en orgels in de provincie Groningen te bevorderen.