Brand legt papierloods in Scheemda in as; ‘Rookontwikkeling blijft nog dagen aanhouden’

SCHEEMDA – De brandweer van Scheemda kreeg dinsdagavond rond 19.00 uur een melding van een grote brand bij een papier recycling bedrijf in Scheemda. Het bleek te gaan om afvalverwerkingsbedrijf Virol, gevestigd aan de Haven Zuidzijde in het dorp. Daar aangekomen trof de brandweer een grote uitslaande brand aan en schaalde direct op naar GRIP 1, een zeer grote brand.

Het bedrijf was al gesloten toen het vuur zich aandiende. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Blusploegen uit Winschoten, Hoogezand en Zuidbroek werden ter versterking opgeroepen om de brand onder controle te krijgen. In totaal waren zo’n 80 tot 100 brandweerlieden op de been om het vuur te blussen.

Rond 22.00 uur had de brandweer het vuur onder controle, waardoor het brandgevaar voor omliggende bedrijven geweken was. Gedurende de nacht hebben de brandweerlieden het vuur gecontroleerd, zodat het niet meer zou oplaaien. Wel is er nog altijd sprake van een flinke rookontwikkeling die ervoor zorgt dat inwoners van Scheemda en Heiligerlee hun deuren en ramen gesloten moeten houden. Ook is er een NL-Alert melding verstuurd naar inwoners die in de omgeving wonen.

Vandaag gaat de brandweer verder met de bluswerkzaamheden. Daarbij wordt een nog grotere rookontwikkeling verwacht die ook mensen in Winschoten en Stadskanaal kunnen treffen. Het papier dat in de loods lag opgeslagen wordt uit elkaar getrokken om nog grondiger te kunnen blussen. De brandweer verwacht dat de rookontwikkeling vanuit Scheemda nog dagen zal aanhouden. Mensen worden geadviseerd om uit de rook te blijven.