Tweede editie ‘Kerkenpad’ in Oost-Groningen hoopt succes 2015 te evenaren

OOST-GRONINGEN – Vorig jaar werd het eerste ‘Kerkenpad’ georganiseerd in Oost-Groningen. Het idee ontstond binnen kerkelijke gemeenten en plaatselijke comités van de Stichting Oude Groninger Kerken. Toen stelden 18 kerken hun deuren open voor een breed publiek. In elke kerk was een kundige “verteller” aanwezig en vaak werd het orgel bespeeld en/of was er een expositie te bezichtigen.

Het aantal bezoekers en de reacties waren zodanig er nu een vervolg komt: Zaterdag 18 juni staan de deuren van 20 kerken open, van 11 – 16 uur.

Van de 20 deelnemende kerken zijn er 7 van de Stichting Oude Groninger Kerken. Ook dit jaar zijn er wat extra’s in diverse kerken. In het Vesting-kerkje van Oudeschans en in het kerkje van Nieuw-Scheemda zijn er foto-exposities. In Oostwold is er een fietsroute uitgezet.
Met of zonder extra’s: een bezoek is verrassend en zeker de moeite waard. De oudste kerken die te bewonderen zijn die in Noordbroek en Zuidbroek; meer dan zeven eeuwen oud. En bezoek ook eens het kleinste Arp Schnitger orgel ter wereld in Nieuw Scheemda.
Als wandelaar, fietser of automobilist ga je maar al te vaak voorbij aan ons cultureel/kerkelijk erfgoed waartoe onze kerken zeker toe behoren.

Neem plaats op een kerkbankje. En realiseer je dat er al honderden jaren mensen dezelfde sfeer en devotie ondergingen. De wereld rond de kerken is veranderd, de sfeer binnen de kerkmuren is al eeuwen vrijwel onveranderd. Een kerk als rustpunt, als oase in een hectische wereld.

Ervaar het op 18 juni in:
Beerta , Bellingwolde, Finsterwolde, Meeden, Midwolda, Noordbroek, Nw-Beerta, Nw-Schans, Nw-Scheemda, Oostwold(2), Oude-Pekela(2), Oudeschans, Scheemda, Wedde, Vriescheloo, Winschoten(2) of Zuidbroek.