Westerwolde kansloos tegen kampioen SVZ

VLAGTWEDDE – Op het warme kunstgrasveld in Vlagtwedde vond zondagmiddag de cruciale wedstrijd plaats tussen Westerwolde en koploper SVZ uit het Drentse Zeijen. Cruciaal, omdat SVZ bij winst of een gelijkspel kampioen zou worden en voor Westerwolde alleen winst telde om zicht te houden op het behalen van het derde periodekampioenschap. Na negentig minuten voetballen vonden veel supporters van Westerwolde de 6 – 0 overwinning van SVZ enigszins geflatteerd, maar voor de Drenten en hun aanhang was deze winst een mooie kroon op een uitermate goed seizoen. Met nog drie punten aftrek in de eindrangschikking werd een prachtig kampioenschap in de vierde klasse C hun deel.

Grote vraag voorafgaande aan deze wedstrijd was of aanvoerder Arjen Heidekamp van Westerwolde dit belangrijke duel mocht spelen. Binnen bijna geheel Westerwolde was de mening toegedaan dat hij voor deze krachtmeting geschorst zou zijn. Zaterdagavond 30 april liep hij in de wedstrijd tegen Alteveer tegen een gele kaart aan, waarna de leiding van het elftal alsmede Heidekamp zelf in de veronderstelling waren dat hij de wedstrijd vanaf de zijlijn moest bekijken. Bij nader inzien bleek toch dat hij mocht spelen en zonder warming-up nam hij dan ook alsnog plaats op de reservebank. Of deze miscommunicatie heeft bijgedragen aan de einduitslag tegen de uiterst gemotiveerde ploeg uit het Drentse land, zal altijd een grote vraag blijven.

Feit was dat de gewijzigde defensie van de Vlagtwedders reeds na tien minuten twee keer op sublieme wijze werd afgestraft en SVZ al een voorschot op het te vieren kampioenschap kon nemen. En daarmee was de koek nog niet op. Na 45 minuten voetballen gaf het scorebord al een 4 – 0 voorsprong aan voor de enige echte kampioenskandidaat in deze vierde klasse. Bosma, Vianen, Kakasina en Alting waren achtereenvolgens trefzeker en zorgden dus voor een comfortabele voorsprong van het team van trainer Beck en leider v.d. Velde. Westerwolde stond erbij en keek er vaak naar. Ook een aantal fraaie kansen van o.a. Merijn te Velde en Elroy v.d. West konden niet tot doelpunt worden gepromoveerd. De na ongeveer dertig minuten voor een enigszins gefrustreerde Joan Solano in het veld gebrachte Heidekamp kon ook het tij niet keren. Niet alleen de spelers en begeleiding van SVZ, maar zeer zeker ook de in grote getale in twee bussen meegereisde aanhangers uit Zeijen en omstreken konden derhalve in volle tevredenheid de kleedkamers en de kantine opzoeken.

svz-westerwolde

Ook in de tweede helft wist Westerwolde zich nog een aantal goede kansen te creëren. Maar de goed keepende Blekkenhorst van SVZ was steeds een sta in de weg. Mede door het inleveren van simpele vrije ballen of door slecht uitverdedigen wist SVZ in de tweede helft nog twee keer toe te slaan. Opnieuw was Bosma hierbij de gevierde man. Na negentig minuten voetballen kon de goed leidende arbiter Boland uit Darp dan ook affluiten en een 6 – 0 overwinning voor de Drentse formatie op het wedstrijdformulier noteren. Hoewel de uitslag enigszins groot uitviel, moet worden gesteld dat SVZ dit seizoen veruit de beste ploeg was in deze vierde klasse en met het nodige vertrouwen kan beginnen aan het nieuwe seizoen in de derde klasse, waar het voor de eerste keer in haar bestaan in uit zal komen. Met name voetbaltechnisch staken zij boven alle andere teams uit. Uiteraard werd het behaalde kampioenschap op het veld en in de directe omgeving van de kantine en kleedgebouwen door heel Zeijen op uitbundige wijze gevierd.

Door deze grote nederlaag gaat het seizoen voor Westerwolde uit als een nachtkaars. Na deze teleurstellende zonnige voetbalmiddag kan de promovendus geen aanspraak meer maken op het binnenhalen van het derde periodekampioenschap. De vierde plaats in de ranglijst ligt nog binnen handbereik, maar dan zal er volgende week in Groningen tegen Gruno nog één keer gestreden moeten worden om de punten. Dit in de wetenschap dat Gruno nog niet geheel gevrijwaard is van promotiedegradatievoetbal. Dit alles neemt niet weg dat er door het Vlagtwedder team met enige trots teruggekeken kan worden op dit seizoen. Aan de gemiddeld nog jonge ploeg van blijvend trainer Loek Swarts om het volgend seizoen aan te tonen een stabiele vierdeklasser te kunnen zijn.

Foto’s: Bé Eelsing