Burgemeester Hoogezand opent eerste gecombineerde surf- en naaktstrand

HOOGEZAND-SAPPEMEER – Burgemeester de Jonge opent op dinsdag 17 mei het allereerste gecombineerde surf- en naaktstrand van Nederland in recreatiegebied Meerwijck.

De sportieve surfers en blote zonaanbidders maakten al langer gemoedelijk zij aan zij gebruik van het gebied, vanaf 17 mei valt de combinatie dan ook te lezen op de gloednieuwe aanduidingsborden.

Gemeente wil overlast voorkomen

Recreatiegebied Meerwijck aan het Zuidlaardermeer biedt al sinds jaar en dag een plek aan veel verschillende recreanten. Steeds vaker kreeg de gemeente echter klachten over overlast van seksuele handelingen in het openbaar. Deze vonden plaats in de buurt van het naaktstrand. De afgelopen jaren heeft de gemeente op verschillende manieren geprobeerd de overlast in te dammen. De politiecontroles zijn verscherpt en het naaktstrand is verplaatst naar een meer open plek. Omdat deze plek geen schaduw bood en niet werd onderhouden, verloor het strand zijn aantrekkingskracht. Veel naaktrecreanten hebben hierdoor afgehaakt. Uiteindelijk wilde het college het naaktstrand sluiten.

Belangengroepen om de tafel

In een raadsvergadering heeft onder andere belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN zich hiertegen uitgesproken. Het waren namelijk niet de naaktrecreanten die de overlast veroorzaakten, maar zij dreigden wel de dupe te worden van de genomen maatregelen. Op advies van de gemeenteraad besloot het college eerst nog eens goed met de diverse groepen gebruikers en omwonenden te overleggen. Voor het naaktstrand werd een oplossing gevonden waar alle partijen blij mee zijn. Meerwijck wordt de trotse locatie van het allereerste gecombineerde surf- & naaktstrand in Nederland. De afgelopen maanden hebben gemeente en surfers hard gewerkt om het strand op te knappen en meer open in te richten.

Belangenorganisatie NFN introduceert aanduidingsborden met hierop de gewenste strandetiquette. Nu het werk gedaan is, kan het strand het komende seizoen opnieuw in gebruik worden genomen.

Feestelijke opening

Dinsdag 17 mei 2016 om 17.00 uur verklaart De heer P.M.M. de Jonge, burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, het surf- en naaktstrand officieel voor geopend.

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij deze primeur aanwezig te zijn. Voorafgaand aan het officiële moment zijn er vanaf 14.00 uur diverse feestelijke activiteiten, zoals Suppen (Stand Up Paddling) en het schilderen van houten strandborden om het strand nog aantrekkelijker te maken.