Voorzitter MTC wil jeugd warm maken voor tennissport; ‘Kennisuitwisseling kan nooit kwaad’

MUSSELKANAAL – Tennis is na voetbal de tweede sport van Nederland. Zo’n 600.000 mannen en vrouwen slaan met grote regelmaat een balletje. Zij maken deel uit van circa 1700 verenigingen waarvan Musselkanaal Tennis Club (MTC) er eentje is. Kersverse voorzitter van MTC is Rene Rakers (37). In het dagelijks leven houdt hij zich als zelfstandig ondernemer bezig met administratie en belastingadviezen. In zijn spaarzame vrije tijd is hij veelal op het fraaie tenniscomplex aan de Nijverheidslaan te vinden.

mtc tennis hakes

,,Ik tenniste eerst in Tweede Exloermond maar dat niveau beviel me niet. Tien jaar geleden ben ik overgestapt naar MTC. Dit was ook praktischer omdat ik in Musselkanaal woon. Ja, inmiddels ben ik zelfs voorzitter, een vacature die al sinds 2004 vacant was. Het bestuur bestaat uit nog twee andere leden, dat is te weinig. We willen er graag nog minimaal twee personen bij hebben, maar vindt ze maar eens.”

In de glorietijd telde de tennisclub ruim 400 leden. Anno 2016 staat de teller op dik 200 en dit is vrij stabiel als we Rakers mogen geloven. ,,Het probleem zit hem vooral bij de jeugd. Het is lastig om die te krijgen en vervolgens te behouden. Als een jongen of meisje op voetbal gaat, nemen ze vaak klasgenoten mee. Tennis is geen teamsport, dus bij ons gebeurt dat niet. Twee jaar geleden hebben we de basisscholen in Musselkanaal tennislessen aangeboden. Er werd goed gebruik van gemaakt maar onder de streep hebben we er niet veel leden aan overgehouden. Lichtpuntje is wel dat MTC dit jaar twee jeugdteams aan de competitie laat deelnemen, het begin is er.”

Tussen 2009 en 2013 verloor de KNLTB 100.000 leden. Als een van de oorzaken werd genoemd dat de sport te tijdrovend is. Een competitiewedstrijd is qua tijd niet in te schatten. Die kan 45 minuten duren, maar ook wel twee uur. In de steeds jachtiger wordende maatschappij is plannen steeds belangrijker waardoor leden afhaakten. ,,Daar hebben wij gelukkig niks van gemerkt”, vertelt Rakers. ,,Maar het wordt inderdaad wel eens als een probleem ervaren dat er wachttijden zijn. Kijk, als je doordeweeks een balletje wilt slaan, is dit probleem er niet. Het doet zich eigenlijk alleen maar voor bij wedstrijden. De tennisbond houdt inmiddels een enquete onder de clubs om naar oplossingen te zoeken. Misschien moeten de wedstrijddagen ingekort worden.”

MTC brengt naast de eerder genoemde jeugdteams twaalf seniorenteams in de competitie. Om het niveau van de spelers en speelsters op te krikken bestaat de mogelijkheid om tennislessen te volgen. ,,Via CV Sports huren we Rudi Ottens in. Hij verzorgt een cyclus van tien lessen. In een jaar kan je drie keer tien lessen nemen waarvoor je wel apart moet betalen. Het gaat hier om 115 euro per tien lessen. Ze werpen hun vruchten af, je wordt er echt beter van. MTC is overigens qua contributie erg goedkoop. Leden betalen maar 90 euro per jaar. Daarvoor kunnen ze het hele jaar tennissen op een van onze zes all weather banen. Een grote wens van de club is een mini tennisveld. Als we daarover beschikken kunnen we waarschijnlijk stappen maken richting aanwas van jeugd.”

Rakers noemt MTC een gezonde vereniging die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Wel maakt hij zich zorgen over het tekort aan vrijwilligers. ,,Voor schoonmaak- en kantinediensten hebben we de roosters met veel pijn en moeite net weer rond gekregen. Maar het wordt steeds lastiger en niet alleen bij ons. In Veendam werden de leden op een gegeven moment verplicht werkzaamheden voor de club te verrichten. Wilde je niet, dan moest je meer contributie betalen. Het gevolg was dat de club maar liefst 300 vooral ‘slapende’ leden verloor. Uitkijken dus voordat je dergelijke maatregelen neemt!”

Roger Federer is de favoriete speler van Rakers. Hij noemt het een goeie tennisser zonder kapsones en irritante trekjes. Een verklaring voor het structurele tekort aan echte topspelers in Nederland heeft de preses, die ook nog deel uitmaakt van de sponsorcommissie, niet. ,,Misschien heeft dat ook wel iets met de jeugdopleiding te maken. MTC is overigens van plan om te brainstormen met clubs in de buurt, zoals Nieuw-Buinen, Valthermond en Ter Apel. Het is best interessant om onderwerpen als ledenwerfacties en gezamenlijke inkoop aan te snijden. Kennisuitwisseling kan nooit geen kwaad.”