Der Aa-kerk in Groningen in het teken van de Nacht van Europa

GRONINGEN – Der Aa-kerk in Groningen is ook dit jaar het toneel van een symposium georganiseerd door studievereniging Diskursi. Donderdag 26 mei vindt in de kerk de Nacht van Europa plaats, met verschillende lezingen door prominente sprekers, rondleidingen en een informatiemarkt.

Het thema van het symposium is dit jaar ‘Europa’. Het hoofdprogramma bestaat uit lezingen van onder andere Frank Ankersmit en Agnes Jongerius. Tussen de lezingen door is er een afwisselend programma, met onder andere lezingen op de gewelven en in de toren van de kerk en verschillende exposities. Ook is het mogelijk mee te doen aan een masterclass over het Europarlement.

Europa

Meer of minder Europa? Wie behoren er tot Europa en wie niet? En wat is Europa nou eigenlijk? Al deze vragen zijn op dit moment aan de orde van de dag. Toch lijken er geen hapklare antwoorden voor handen te liggen. Aan de hand van verschillende activiteiten wordt tijdens de Nacht van Europa geprobeerd inzicht te geven in het concept ‘Europa’.

Astrid Jongerius

Het hoofdprogramma begint met een lezing van Professor Frank Ankersmit over soevereiniteit en democratie in de Europese Unie. Daarna spreekt Agnes Jongerius over het Oekraïnereferendum. Na de eerste twee lezingen wordt er een afwisselend programma geboden dat onder andere bestaat uit lezingen op de gewelven, lezingen in de toren van de kerk en verschillende exposities. Ook is het mogelijk mee te doen aan een masterclass over het Europarlement. Hierna gaat het hoofdprogramma verder en spreekt journalist Tomas Vanheste van de Correspondent over de vorming van een Europese identiteit. Professor Dirk-Jan Wolffram sluit af met een lezing over Groningen in Europees perspectief.

Diskursi

Diskursi is opgericht als het intellectuele gezelschap als discipline van A.S.V Dizkartes. Het doel is om intellectuele discussies tussen studenten van verscheidene studies te faciliteren. Diskursi is hierbij geïnspireerd door het achttiende-eeuwse verlichte genootschap Felix Meritis in Amsterdam. De leden van Diskursi zijn studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Maandelijks organiseert Diskursi lezingen, discussies en borrels.

Entree: € 10,- / € 7,50 (studenten)

Donderdag 26 mei 2016
Aanvang: 19.45 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat) en bij boekhandel Van der Velde (Akerkhof) in Groningen.

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen