Politie zoekt moeder van vondeling

GRONINGEN – De politie is een zoektocht gestart naar de moeder die donderdagnacht haar kind heeft meegegeven aan de vrijwilliger van de vondelingenkamer. Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar in Nederland, de moeder kan dus vervolgd worden door het Openbaar Ministerie.

Of het OM ook daadwerkelijk over gaat tot vervolging zal uit het onderzoek blijken. Omdat de baby geen moment alleen is geweest en de moeder haar gegevens heeft achtergelaten, wordt het voorval waarschijnlijk niet aangemerkt als ‘het hulploos achterlaten van een baby’.

Ook de vrijwilligers achter de Stichting Beschermde Wieg lopen de kans vervolgd te worden. Onderzocht wordt of zij een strafbaar feit hebben gepleegd of dat dit wordt geschaard onder het bieden van hulp aan de moeder. Het Openbaar Ministerie zal in beide gevallen bepalen of het de zaak wil voorleggen aan de rechter.

Stichting Beschermde wieg kreeg donderdagnacht een telefoontje van een net bevallen vrouw die haar baby wilde afstaan. Een vrijwilliger heeft de baby daarop opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek het kind gezond te zijn. Lang heeft de baby niet in de vondelingenkamer gelegen, het is inmiddels ondergebracht bij een pleeggezin.