Repair Café viert eerste lustrum met doven en vluchtelingen

GRONINGEN – Zaterdag 28 mei bestaat het Repair Café in Groningen vijf jaar. In die jaren werden om de paar maanden druk bezochte Repair Café’s gehouden, waarbij mensen hun kapotte spullen laten repareren.

De organisatie is, al sinds het eerste uur, in handen van Transition Town Groningen. Sinds geruime tijd is dit in samenwerking met het Clubhuis voor Doven. Recent is de organisatie versterkt met een groep vluchtelingen die zich als vrijwilliger en reparateur inzetten. De locatie van het Repair Café is het Clubhuis voor Doven, gelegen aan de Munnekeholm 4 in de binnenstad. Het Repair Café duurt van 13:00 tot 17:00 uur.

In een Repair Café kunnen mensen hun kapotte spullen laten repareren zoals broodroosters, lampen, speelgoed, stoelen, kleding of servies. Alles wat het niet meer doet, is welkom en komt in aanmerking voor gratis reparatie. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Er zijn diverse vaklieden aanwezig om reparaties uit te voeren. Zo kunnen kapotte broodroosters of stoelen waarvan een poot loszit een tweede leven krijgen en weer een tijdje mee. Spullen blijven hierdoor langer in gebruik.

Door het (zelf) repareren van spullen te promoten, wil Transition Town Groningen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. “Wij laten zien dat zelf repareren goed is voor de aarde, voor de portemonnee en voor het humeur” aldus Adri Groenendal van Transition Town Groningen.

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2009 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Ook in Duitsland is het Repair Café een succes. In 2011 is het eerste Repair Café in Groningen gehouden. In 2016 wordt elke laatste zaterdag van de ‘oneven’ maanden een Repair Café georganiseerd.