‘De Nacht’ opent pop-upmuseum in Groningen

GRONINGEN – Ter gelegenheid van het festival De Nacht van Kunst & Wetenschap wordt een pop-upmuseum geopend in de synagoge in de Folkingestraat in Groningen. Het Nachtmuseum is geopend van dinsdag 31 mei t/m zondag 5 juni. De tentoonstelling is samengesteld door diverse kunstenaars en wetenschappers, waaronder ‘seksonderzoeker’ Samira van Bohemen en indierockband Vera’s Charm. De items zijn afkomstig uit collecties van diverse musea en andere kunstinstellingen. De toegang is gratis.

NKW1601_Flyer_Synagoge_03-01

Ook zal het Nachtmuseum een architecturaal kunstwerk van kunstenares Claudy Jongstra tentoonstellen. Tot de hoogtepunten van de expositie behoort een geplastineerd mensenhart, afkomstig uit het Amsterdams Body Worlds-museum. De andere stukken zijn afkomstig uit collecties en depots van het UMCG, het Martiniziekenhuis, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Universiteitsmuseum, Drents Museum en Museum de Buitenplaats. Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap op zaterdag 4 juni is het Nachtmuseum alleen ‘s avonds geopend. Dan geven de samenstellers van de tentoonstelling korte lezingen over de door hen gekozen kunstobjecten. Eén van de curatoren, voormalig stadsdichter Kasper Peters, draagt een gedicht voor op basis van zijn keuzes. Ook is er muziek: er zijn optredens van The Gospel Sessions Vol. 2 en Beans & Fatback. De synagoge is deze avond alleen toegankelijk op vertoon van een polsbandje van De Nacht van Kunst & Wetenschap. Het Nachtmuseum is van dinsdag 31 mei t/m vrijdag 3 juni en op zondag 5 juni altijd geopend tussen 13.00 tot 17.00 uur. Op deze dagen is het museum gratis toegankelijk. Op zaterdag 4 juni is het op De Nacht van Kunst & Wetenschap geopend tussen 19.30 en 01.00 uur en toegankelijk met polsbandje.

Kaartverkoop

Tickets voor De Nacht kosten € 15,- (normaal) en € 12,50 (CJP en Studenten). Tot 12 jaar is de entree gratis. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website www.denachtvankunstenwetenschap.nl, Groninger Forum (locaties Oude Boteringestraat en Hereplein) en VVV Groningen (Grote Markt). Op 4 juni zijn er vanaf 12.00 uur tickets te koop bij het Nacht-informatiepunt bij de Der Aa-kerk.

De Nacht van Kunst & Wetenschap

De Nacht van Kunst & Wetenschap is een jaarlijks terugkerend festival in de binnenstad van Groningen. Dit jaar staat het festival in het teken van het hart. De Groninger binnenstad vormt het podium voor inspirerende wetenschappers en boeiende kunstenaars en vooral voor projecten waar die twee elkaar ontmoeten. Het programma bestaat uit spannende experimenten, voorstellingen, installaties, interactieve opstellingen, lezingen en muziek. De Nacht is een showcase voor talent en gevestigde namen, een festival waar de laatste stand van zaken op het gebied van kunst en wetenschap aan een breed publiek wordt getoond.