Groningen geeft gratis advies aan ouder wordende huiseigenaren

GRONINGEN – Wethouder Roeland van der Schaaf geeft op 1 juni het startsein voor de campagne ‘Lang zult u wonen’. De gemeente gaat met informatie en persoonlijk advies huiseigenaren stimuleren hun woning zodanig aan te passen dat ze er langer veilig en comfortabel kunnen blijven wonen. De aanpak is gebaseerd op positieve ervaringen in andere steden.

Ook in Groningen blijven ouderen gemiddeld langer zelfstandig wonen. Veel stadjers zijn heel tevreden met hun woning en hun woonomgeving. Ze zouden er meteen voor tekenen om nog vele jaren comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. Maar in de praktijk wachten de meesten onnodig lang, soms onverantwoord lang met het ‘levensloopbestendig’ maken van hun huis.

Dat terwijl kleine aanpassingen al voor veel extra veiligheid en comfort kunnen zorgen, nu en later. Dan gaat het bijvoorbeeld om makkelijk te bedienen mengkranen, slipvast materiaal op de traptreden, een inloopdouche (in plaats van douchebak), beugels en steunen in badkamer en toilet, afstandsbediening op zonneschermen of gordijnen. Of, heel simpel, een mandje onder de brievenklep in de voordeur. Wie verder denkt, kan kiezen voor drempelloze overgangen tussen de diverse ruimten, toilet op comforthoogte, traplift of benedenslaapkamer.

Stadjers die voor dergelijke beslissingen staan, kunnen voor adviezen, tips en praktijkvoorbeelden terecht op www.langzultuwonen.nl. Ook kunnen zij persoonlijk advies-aan-huis krijgen, wat aangevraagd kan worden via langzultuwonen@groningen.nl, of door te bellen met 14 050.

Expositie levensloopbestendig wonen op 1 en 2 juni in het UMCG

Groningen gaat van start met een vijftal ‘Lang zult u wonen’-adviseurs. Zij zullen ook present zijn bij de campagnestart op woensdag 1 juni. Deze vindt plaats om 16.00 uur in de hal van het UMCG, naast de Fonteinpatio. Daar is dan ook een tentoonstelling van slimme woningaanpassingen. Deze expositie Lang zult u wonen in Groningen is te zien op woensdag 1 en donderdag 2 juni. Toegang is gratis, belangstellenden zijn van harte welkom.