Fred de Boer houdt niet van broodjes kaas en spelers op gekleurde schoenen

ASSEN/VEENDAM – Wat is dat toch met Angelo Cijntje? Wat maakt de rechtsback zo populair? Is het dat kleine postuur? Is het de parmantige dribbel? Is het omdat hij zo’n aardige vent is? Feit is dat iedereen wegloopt met Angelo Cijntje. Behalve Fred de Boer. De nieuwe trainer van ACV in Assen – de huidige club van Cijntje- heeft de Veendammer te kennen gegeven dat hij niet met hem verder wil. Reden: vanwege zijn werkzaamheden als fysiotherapeut kan Cijntje slechts twee keer per week trainen. De Boer eist dat zijn spelers tenminste drie keer naar Assen komen. Fans van ACV en Cijntje laten het er echter niet bij zitten. Zij zijn een Facebookactie gestart om de rechtervleugelverdediger alsnog voor de club te behouden.

Geen prettige start dus voor Fred de Boer, toch al een bijzondere trainer. Een bijzonder aardige vent, maar ook iemand met eigen, uitgesproken ideeën. Zo verbood hij toen hij in het verleden al eens aangesteld werd bij datzelfde ACV zijn spelers om nog langer broodjes kaas voor de wedstrijd te eten. Net als soep. En elke rechtgeaarde voetballiefhebber weet: spelers doen niets liever. Fred vond de broodjes te vet en dus konden de spelers fluiten naar hun favoriete broodje. Fred was al snel van de stabiliteitsoefeningen van Foppe de Haan. Het werkte, al waren de spelers nooit kapot van de ellenlange sessies waarin met name de romp getraind werd. Fred is bovendien de man van het collectief. In het kader van ‘is wel zo gemakkelijk’ scheert hij iedereen over één en dezelfde kam. Fred houdt niet zo van vedettes en uitzonderingsposities. Iedereen mag hetzelfde, iedereen krijgt dezelfde aandacht en de trainer maakt liever geen uitzonderingen.

Bij Drachtster Boys liepen ze door die aanpak met de trainer weg. Hij smeedde bij de armste club van de Hoofdklasse een hecht collectief en bleef relatief gemakkelijk in de Hoofdklasse. Toen Fred vertrok en Marcel van Buuren zijn positie overnam, stortte het elftal als een plumpudding in elkaar. Drachtster Boys speelt- Van Buuren is ondertussen al weer weg- volgend seizoen in de Eerste Klasse. Fred maakte na Drachtster Boys de overstap naar de dames van SC Heerenveen. Tsja. Fred had het, zo liet hij weten, prima naar zijn zin, al bleek één belletje van ACV voldoende om het contract in Heerenveen te verscheuren. En dus zit De Boer straks weer op de bok in Assen en kan Cijntje vertrekken. Reden: De Boer wil drie keer trainen. Dat geldt voor iedereen. Dus ook voor Cijntje. Exit Cijntje dus, die simpelweg niet drie keer kan trainen. Daar heeft hij het te druk voor.

Het maakt Fred de Boer niet zoveel uit. Ook hij ziet wel dat Cijntje over de top is. Het beste is er af. Zeker als straks de rest van de selectie topfit is – dat kun je wel aan Fred overlaten- en Cijntje minder zou trainen. Bovendien: al dit seizoen bleek dat Cijntje toch al wat blessuregevoelig is. In de eerste helft van het seizoen speelde hij niet veel duels voor de Assenaren. Wat is dat toch met Cijntje? Zaterdagmiddag namen we de proef maar eens op de som. ACV speelde thuis tegen FC Rijnvogels in de strijd om promotie naar de Derde Divisie, waar volgend seizoen ook Jong FC Groningen – hoe teleurstellend!- in uit zal komen. Net als de laatste weken speelde Cijntje aan zijn vertrouwde rechterkant. Media jubelden de afgelopen weken dat Cijntje nog steeds gemakkelijk mee kon. Sterker nog: hij zou de drijvende kracht van ACV zijn. Zaterdag was dat toch een beetje anders. Toegegeven: hij stond aan de basis van de enige treffer van de povere wedstrijd. Toevallig. De doelman van Rijnvogels werkte buiten het strafschopgebied een bal weg. De leren knikker belandde bij Cijntje, die van eigen helft probeerde de doelman met een lob te verschalken. Het mislukte schot werd echter een voorzet op Danny Menting, die de opnieuw weifelende doelman van Rijnvogels kansloos liet: 1-0. Cijntje kwam in het eerste bedrijf ongeveer vier keer op. Leverde in het eerste gedeelte één goede voorzet af en neutraliseerde zijn tegenstander. Niks mis mee dus.

Na de rust lag dat anders. Zeker toen de gasten na een uur gingen wisselen en Cijntje met een andere tegenstander te maken kreeg. De rushes naar voren waren er niet meer en de Veendammer moest alle zeilen bijzetten om zijn directe tegenstander in toom te houden. Iets extra’s zat er niet in, zoals heel ACV eigenlijk niets extra’s kon brengen. Toch werd de wedstrijd met 1-0 gewonnen, omdat de gasten wel veel praatjes, maar heel weinig daadjes hadden.

En dus jubelde Cijntje na afloop en stak de discussie de kop weer op. Cijntje moet blijven. Moet ook volgend seizoen in het zwartblauw. Tsja. Zeg het maar. Ook Cijntje wordt ouder. Fred de Boer- aangesteld door ACV die wisten wat ze binnenhaalden- wil alleen topfitte spelers en drie keer trainen en heel veel beter zal Cijntje niet meer worden. En dus is het besluit van De Boer te begrijpen. Geen uitzonderingsposities, gewoon keihard werken. Dat is Fred, en daar zal ACV het mee moeten doen.

Dan was er nog iets. Nog iets waar Fred zich- wellicht- wat aan stoorde. Zaterdag speelde Angelo Cijntje met twee verschillende schoenen. De kleuren op de linker waren net even feller dan die op de rechter. Het merk was wel hetzelfde. Je moet er van houden. Nou wil het geval dat iemand zeker niet van dit soort frivoliteiten houdt: juist ja, Fred de Boer. Fred heeft het liefst dat iedereen gewoon zwarte schoenen draagt. Dat iedereen gewoon, normaal doet. Kijk maar eens naar de selecties die Fred al onder zijn hoede had: daar zaten nooit excentrieke spelers bij. Houdt Fred niet zo van. En hij is de baas. Spelen op verschillende schoenen? Fred kan er wel migraine van krijgen.

En dus wacht Cijntje een trieste aftocht. Wellicht naar WVV. Of Veendam 1894. Of misschien zet hij wel definitief een streep onder zijn carrière. Of zou Dick Lukkien hem er nog bij halen bij FC Emmen? Als stand-in voetballers en fysio. Je moet nergens vreemd van opkijken, want knuffelbeer Cijntje is ongekend populair in voetballand. Iedereen vindt hem leuk en aardig. Gaandeweg vinden kenners dat hij steeds beter is gaan spelen en het feit dat hij in zijn laatste wedstrijd voor FC Groningen zijn eerste minuten in de Eredivisie maakte, maakt hem ook wel weer bijzonder. Cijntje is een knokker. Snel en agressief. Veenkoloniaals. Cijntje is een soort van mythe geworden. Maar wie gewoon sec ontleedt ziet een gewone rechtsback. Gersom Klok – ook ex BV Veendam en nu HHC Hardenberg- is de verbeterde uitgave. Omdat Klok simpelweg veel beter kan voetballen.

Cijntje werd ooit door SC Heerenveen overgenomen van amateurclub Spijkenisse. Een doorbraak kwam er nooit. Hij speelde een seizoen bij KuPS in de Veikaussliga in Finland en belandde vervolgens in Veendam. Pas tien Jopie Gall de scepter aan de Langeleegte zwaaide, begon ook de aanvankelijk anoniem opererende Cijntje zich wat te onderscheiden. Als opkomende back. FC Groningen nam hem nog een seizoen onder contract, daarna werd het dus Assen. En straks?

Angelo Cijntje werd cultheld. Knap, want een heel bijzondere voetballer was hij nooit, Wel altijd een mooi mens. Hij speelde zes interlands voor Curaçao. In die zes interlands maakte hij zelfs een doelpunt. Tegen de Amerikaanse Maagdeneilanden. De doelman van dat land schijnt daar nu nog wakker van te liggen. Wat wordt het? WVV? Veendam 1894? Of komt er door Fred de Boer een toch wat triest einde aan een mooie loopbaan?