Ziggo opent haar deuren voor talent voor de toekomst

GRONINGEN – Dertig jongeren van zeven tot twaalf jaar kregen woensdag les in programmeren op het kantoor van Ziggo in Groningen. Medewerkers van Ziggo gaven les in de programmeertaal Scratch.

Ziggo organiseert al geruime tijd programmeersessies buitenshuis en is onlangs gestart met het organiseren van deze sessies op diverse kantoorlocaties. Ziggo wil in 2016 in totaal 10.000 kinderen in contact brengen met het programmeren. Dat gebeurt middels deze programmeersessies maar ook door middel van het ambassadeurschap van CoderDojo Nederland, waarbij Ziggo Dojo’s onder andere ondersteunt met materialen, collega’s en locaties. Onlangs nog namen 1024 kinderen in de Ziggo Dome deel aan de grootste Europese CoderDojo ooit.

Volgens Marieke Dekker, Senior Vice President Corporate Affairs vinden kinderen het leuk om te leren programmeren en om bezig te zijn met techniek. “Het is belangrijk om de interesse voor techniek bij jongens én meisjes al vanaf de basisschool op een leuke manier te stimuleren. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om het onderwijs in deze activiteiten te ondersteunen en zoveel mogelijk kinderen de kans te bieden om in aanraking te komen met techniek. Graag openen we onze deuren om nog meer kinderen kennis te laten maken met Ziggo en onze collega’s. Om te laten zien dat voor de diensten die wij leveren, waardoor zij met elkaar kunnen communiceren, ook allemaal techniek nodig is. Hij vervolgt: ‘De opzet van deze Dojo’s sluit hier goed bij aan. Je ziet dat het de kinderen erg aanspreekt en dat zij op speelse wijze zelf kennismaken met techniek. Zij zijn ruim twee uur gemotiveerd en geconcentreerd bezig met programmeren. Het doet mij veel plezier om de kinderen zo bezig te zien en je merkt dat onze collega’s in de rol van coach net zo enthousiast zijn. Extra bijzonder nu het bij ons in huis is.’

CoderDojo

Programmeren is hét lezen en schrijven van de toekomst. Achter iedere interactie tussen mens en computer zit code. Of je nu een app bouwt, een simulatie maakt van het sterrenstelsel of mensen door social media met elkaar in verbinding brengt. Code is overal. Programmeren leert kinderen logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan. Zolang programmeren niet standaard in het onderwijs is opgenomen vindt Ziggo het extra belangrijk dit buiten school aan te bieden. Ziggo wil dit jaar nog 10.000 kinderen kennis laten maken met programmeren en is ambassadeur van CoderDojo Nederland. Daarnaast biedt Ziggo op verschillende woensdagen in het jaar op de kantoren door het land programmeersessies aan.