Raden Westerkwartier luisteren naar inwoners

WESTERKWARTIER – De gemeenteraden van de Westerkwartiergemeenten Leek, Marum, Zuidhorn en Grootegast vragen de inwoners mee te denken over de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier. Om dat kracht bij te zetten hebben de raden twee bijeenkomsten belegd in de Postwagen te Tolbert van 19.00 tot 22.15 uur.

Aanmelden voor één van de bijeenkomsten kan via http://herindeling.westerkwartier.nl/aanmeldenw500 of door te bellen naar de gemeente Grootegast (0594) 69 57 95. De aanmeldperiode is verlengd tot en met 9 juni aanstaande.

W-500

De bijeenkomsten vinden plaats onder de naam ‘W-500’. Het streven is, dat er 500 inwoners uit het Westerkwartier deelnemen, verspreid over beide bijeenkomsten: Westerkwartier-500 inwoners. Dankzij een grotere lokale overheid staat het Westerkwartier vanaf 2019 sterker op het gebied van economie, werkgelegenheid en het sociaal domein. Een grotere overheid roept echter ook vragen op zoals: hoe houden inwoners in een grotere gemeente invloed op de eigen omgeving? Tijdens de bijeenkomsten kunnen inwoners hier hun mening over geven. De aanwezige gemeenteraadsleden luisteren mee.

Toekomstvisie

Op de bijeenkomsten komt verder de identiteit van de nieuwe gemeente aan de orde. Wat voor gemeente willen wij straks zijn? Welke thema’s zijn in onze gemeente belangrijk? Waar liggen kansen? De bevindingen worden meegenomen in de toekomstvisie van het herindelingsontwerp. Dit ontwerp vormt uiteindelijk de leidraad voor het uit te zetten beleid van de nieuwe gemeente.

Planning

Na het burgerparticipatietraject wordt in augustus aanstaande het herindelingsontwerp vastgesteld door de vier colleges van burgemeester en wethouders. In oktober buigen de gemeenteraden zich over het ontwerp. De uitkomsten van de interactieve bijeenkomsten publiceren de gemeenten in advertenties in de huis-aan-huis bladen en op de herindelingswebsite Westerkwartier http://herindeling.westerkwartier.nl/.