Kuzu (DENK): “Groningen dé Silicon Valley van Noord-Nederland”

GRONINGEN – Tunahan Kuzu (DENK) was vrijdag op bezoek bij de Hanzehogeschool, energieproeftuin EnTranCe en de broedplaats voor innovatieve en creatieve startups The Big Building om zich te informeren over ondernemerschap, innovatie en het toekomstbeeld rond energie in Groningen.

Als het aan Tunahan Kuzu ligt is Groningen dé stad waar je moet zijn. Ondanks dat Groningers in Nederland bekend staan om hun geslotenheid en nuchterheid zijn de meesten open, vrolijk en positief ingesteld. Hij is enthousiast als er gevraagd wordt of Groningen het bezoeken waard is: “Beste IT-stad met internationale ambities, de leukste studentenstad en de meest vriendelijke stad, concludeerde Kuzu na afloop van de presentatie van Ferdi Hendriks, Economische Zaken van Gemeente Groningen.

“Buitengewoon innovatief!

kuzu2

,,De kracht van Groningen bestaat eruit dat zij buitengewoon innovatief zijn. Dat is een vrucht van het onderwijssysteem. Bij Bedrijfskunde MER (Hanze) ligt het tempo al ongelofelijk hoog. De studenten worden al vanaf dag één gestimuleerd om een ondernemende professional te zijn of ondernemer te worden. Volgens teamleider Geke de Graaf is de ambitie om vanaf 2020 de broedplaats te zijn van per jaar 500 nieuwe ondernemingen die gezamenlijk 5000 banen opleveren. Ook Hanze-ambassadeur Faraz Atefeh was enthousiast over het bezoek. “The Wild Wild West ligt stiekem in het hoge noorden. Onze regio is booming. Het ondernemerschap zit de inwoners van Groningen in het bloed.”

Groningen Smart Energy City

Hoogtepuntje is als Kuzu EnTranCe bezoekt. “Van olie wordt plastic gemaakt. Maar een proeftuin voor energiesystemen in Groningen heeft een manier gevonden om van plastic olie te maken. Dat is pas innovatie!” ,jubelt Kuzu richting Karel Bosman, waarna hij een rondleiding kreeg over het terrein over de nieuwste ontwikkelingen op het energiegebied.

Studenten zijn een verrijking voor Groningen

Toch was er ook aandacht voor serieuze zaken. Want Kuzu sprak ook over het leenstelsel tijdens een debat met studenten. “ Het hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk blijven. Het moet niet zo zijn dat studeren een luxe wordt voor de rijken.” Na afloop schudde hij handen, maakte selfies en een praatje met mensen in de stad.