Gilde Welzijn; Uniek project in Nederland

VEENDAM – Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam en onderwijsorganisatie Primenius (Mgr.Bekkersschool en Jenaplanschool In de Manne), Stichting Peuterwerk Compaen, Stichting Kinderopvang Meander en Buitenschoolse Opvang Veendam zijn als eerste in Nederland gestart met een Gilde Welzijn.

Voor de instellingen is de meerwaarde van het Gilde duidelijk: door nauwe samenwerking met Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam worden de studenten succesvol opgeleid. Ze leveren een groot stage rendement waar de kinderen profijt van hebben

GildeLeren

Het concept GildeLeren is volgens het succesvolle model: meester-gezel leren. In het Gilde volgen studenten het onderwijs niet op school, maar krijgen les van docenten binnen de muren van de instelling. De docenten zijn dagelijks op de locaties waar ze samen met werkbegeleiders van de afdelingen zorgdragen voor de begeleiding en beoordeling van de studenten. Vier have dagen per week zijn de studenten in de praktijk aan het leren. Vakmanschap staat hoog in het vaandel. Korte lijnen tussen Noorderpoort en de instellingen en intensieve begeleiding zal zorgen voor vermindering van vroegtijdig schoolverlaters (VSV). Leren wordt weer leuk wat een hoog diplomarendement tot gevolg heeft en daarnaast is het de verwachting dat een aantal studenten na deze opleiding door zullen stromen naar werk of naar een niveau 3 opleiding. Noorderpoort is blij met deze Gilde, omdat dit een forse uitbreiding is van het stageplaatsenbestand. Bovendien betreft het stageplaatsen van hoge kwaliteit.