Burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast overleden

Grootegast, 30-08-2013, Kor Dijkstra , burgemeester

GROOTEGAST – Burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast is dinsdagavond overleden.

Dijkstra leed aan een ernstige ziekte. Vrijdagavond werd Dijkstra opgenomen in het Martini Ziekenhuis met een longontsteking. Vanaf zaterdag werd hij in een coma gehouden.

Kor Dijkstra was de langstzittende burgemeester van Nederland. Maar liefst 26 jaar stond hij aan het roer in Grootegast. Daarvoor was hij burgemeester van Oldehove, totdat die gemeente opging in Zuidhorn. Dijkstra zou na de herindeling van de gemeente Grootegast op 1 januari 2019 met pensioen gaan.

Kor Dijkstra is 62 jaar geworden.

De officiële reactie vanuit Grootegast: 

“Woensdag 25 mei liep burgemeester Kor Dijkstra zoals elke andere werkdag vanaf zijn kamer, via de centrale hal naar de zijuitgang van het gemeentehuis van Grootegast. Met een shagje in zijn hand. Hij stak de Hoofdstraat over naar het Marktplein, bleef nog even staan, drukte zijn shagje uit en stapte in zijn auto. Niemand had ooit gedacht dat hij die dag de deur van het gemeentehuis voor het laatst achter zich dicht deed.

Na een week ziek thuis te zijn geweest, werd hij afgelopen vrijdag opgenomen. Hij bleek een ernstige longontsteking te hebben. Na in het weekend in slaap te zijn gehouden door medicatie, zijn er dinsdag ernstige complicaties opgetreden. Dinsdagavond 7 juni is onze burgemeester overleden in het Martiniziekenhuis in Groningen. Hij is slechts 62 jaar geworden.

Wij kunnen niet geloven dat we niet meer even binnen kunnen lopen in de kamer van Dijkstra. Want als bij iemand de deur altijd openstond, dan was dat bij hem. Hij was ruim 26 jaar de constante factor in ons gemeentehuis. Kort en krachtig, een ongeëvenaard geheugen, maar vooral een hele hartelijke man.

Kor Dijkstra begon in 1985 als burgemeester in de gemeente Oldehove. Hij was toen de jongste burgemeester van Nederland. In 1990 werd hij burgemeester van de heringedeelde gemeente Grootegast. In 2013 begon hij aan zijn laatste ambtstermijn. Wij waren er trots op dat hij de langstzittende burgemeester van Nederland was.

In 2019 gaat de gemeente Grootegast op in de gemeente Westerkwartier. De herindeling zou zijn laatste grote klus zijn als burgemeester. Het afscheid van onze mooie gemeente zou tevens het verdiende pensioen betekenen van de enige burgemeester die deze gemeente gehad zou moeten hebben. Want voor velen wás Kor Dijkstra de gemeente Grootegast. Maar dan wel samen met de inwoners.

Zijn plotselinge overlijden raakt ons diep en treft onze gemeente in het hart. Maar we willen ook laten blijken wat Kor Dijkstra voor ons betekent. Wij leven ontzettend mee met zijn familie. Zij kunnen rekenen op onze steun. We gaan alles in het werk stellen om de komende dagen op een waardige manier afscheid kunnen nemen.”