Ongelukkige bewoners: ‘Jeltemahuis in Niekerk rammelt aan alle kanten’

NIEKERK – Misstanden in het Jeltemahuis te Niekerk. Geëmotioneerde bewoners doen hun beklag over de vele toestanden in het verzorgingshuis. Een rammelende lift, rookmelders die te pas en te onpas afgaan, hoge kosten voor verwarming en kosten voor een koeling die niet werkt. Dit zijn slechts een paar klachten die de bewoners van dit wooncomplex voor 60+ers hebben. Doordat Zonnehuisgroep Noord niet het juiste huurbedrag doorgeeft aan de belastingdienst lopen sommige huurders een aanzienlijk bedrag aan huurtoeslag mis.

Bewoners hebben diverse pogingen ondernomen om de problemen op te lossen, maar krijgen geen gehoor. Ook een brief aan de directie van Zonnehuisgroep Noord heeft niet tot een oplossing geleid. “Wij willen graag comfortabel en veilig wonen, daar betalen we immers ook voor”, geeft een bewoner aan. Helaas is dat nu niet het geval, en een gesprek aangaan met de verhuurder Zonnehuisgroep Noord blijkt onmogelijk. De bewoners hebben na een maand een antwoordbrief ontvangen waarin de Zonnehuisgroep Noord zegt ‘dat het aantal en aard van de klachten dusdanig is, dat er afstemming met de eigenaar van het pand en de interne organisatie nodig is’. Maar verder hebben de bewoners niets gehoord en is er geen enkele klacht opgelost. “De maat is nu vol”, aldus een bewoner.

De appartementen worden verhuurd als appartement met lift. In werkelijkheid is de lift een hefplateau dat geïnstalleerd is in het pand, zo melden de bewoners. Dit hefplateau is in de praktijk niet geschikt als personenlift met als gevolg dat hierin regelmatig mensen vast zitten. Dit leidt tot angst om hiervan gebruik te maken terwijl huurders wel afhankelijk zijn van een lift. Daarnaast maakt het hefplateau ontzettend veel herrie, is het traag en krijg je als gebruiker een enorme klap als de lift stopt. Ook is de hoogte van de lift niet goed afgesteld, waardoor er letterlijk een drempel is tussen de lift en de vloer.

Een ander groot probleem waar de bewoners mee geconfronteerd worden, zijn de rookmelders. Het appartementencomplex heeft voorheen als verzorgingshuis gefungeerd, voordat ze individueel verhuurd werden als 60+ appartementen. Deze appartementen zijn duidelijk niet aangepast voor individuele huurders. Zo zijn er bijvoorbeeld veel rookmelders die zo strak staan afgesteld, dat bij eenvoudige klusjes of handelingen deze afgaan in het gehele gebouw. Strijken of iets uitgebreider douchen is daardoor niet mogelijk. Deze rookmelders stonden in verbinding met politie en brandweer, maar doordat de melders zo vaak zijn afgegaan, reageren deze diensten niet meer op het alarm en is de verbinding weggehaald. Afgezien van het lawaai dat bewoners ervaren, kan het ook voor gevaarlijke situaties zorgen als er wél daadwerkelijk iets aan de hand is, maar politie en brandweer niet reageren.

Voor de verwarming van de woning is een energiezuinig systeem met een warmtepomp en een warmte/koude opslag geïnstalleerd. Bewoners zijn via het huurcontract verplicht warmte af te nemen van dit systeem. Zij betalen hierdoor bijna twee keer zo veel als bij verwarming met een gewone HR Cv-ketel. Extra vervelend is dat dit vooraf niet bekend gemaakt is, en huurders pas ná het tekenen van het huurcontract geconfronteerd werden met aanzienlijk hogere maandlasten voor verwarming. Omdat er geen gas in de woning zit moet er elektrisch gekookt worden, wat bovenop de zeer dure warmte extra kostenverhogend werkt. Ondanks de zeer hoge kosten is het comfort in de woningen ver onder de maat waardoor veel van de bewoners het helemaal gehad hebben met deze installatie.

Naast verwarming, betalen de huurders ook een flink bedrag voor koeling. Helaas kan bij hoge buitentemperaturen en/of vochtig weer de koelinstallatie maar een klein deel van zijn koelvermogen leveren. Daardoor is er maar zeer beperkt koeling in de woning als het buiten warm of heet is. Huurders krijgen dus een rekening voor koeling die in de praktijk alleen geleverd wordt als je hem niet nodig hebt. Onder de voordeur zit bij veel woningen bovendien een grote kier (ca 2cm) waardoor de warmte van de individuele appartementen rechtstreeks verdwijnt naar de algemene gangen.

De mechanische ventilatie in de tweede slaapkamer van alle appartementen werkt onvoldoende. Deze kamer was in eerste aanleg niet voorzien van ventilatie. De ventilatie is er later, met de beperkte mogelijkheden die toen nog beschikbaar waren, geïnstalleerd. Er zijn nu twee woningen aangesloten op één toevoerkanaal wat tot gevolg heeft dat de lucht die in de kamers wordt toegevoerd vaak niet van buiten komt maar van de buren (i.v.m. het drukverschil in de woningen). Deze ventilatie werkt dus zeer beperkt. Omdat in deze kamer ook geen raam open kan, is de luchtkwaliteit vaak zo slecht dat het onmogelijk is om hierin op een gezonde manier te slapen.

De afzuigventilator van de woning heeft bovendien, door foutieve aansluiting, een verminderde capaciteit en maakt onnodig veel herrie.

De huurprijs die de Zonnehuisgroep Noord doorgeeft aan de belastingdienst van € 561,43 wijkt af van de huurprijs die de huurders betalen, namelijk € 669,14. Dit heeft tot gevolg dat huurders een aanzienlijk bedrag aan huurtoeslag mislopen.

Ook worden algemene ruimtes niet goed en niet vaak genoeg schoongemaakt. Zo hangen er spinnenwebben in de trappenhuizen en ook is de lift nog nooit echt goed schoongemaakt. En dat terwijl elke huurder per maand € 12,50 betaalt. (totaal levert dat Zonnehuisgroep Noord €300,00 per maand op).

Een individuele huurder heeft over de schoonmaak een klacht in gediend, met als resultaat dat álle inwoners een brief hebben ontvangen met de mededeling dat de huurders zelf verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak van deze ruimtes. Doen de huurders dat niet, dan worden de servicekosten verhoogd. ‘Een absurde reactie, ten eerste wordt er niet gereageerd op de individuele klacht, maar worden de huurders gezien als één groep. En daarnaast betalen we maandelijks een aanzienlijk bedrag voor schoonmaak. Dat wij dat zelf moeten doen, is de omgekeerde wereld, aldus de bewoner. ‘Wij voelen ons niet veilig in onze woningen, maar krijgen bij Zonnehuisgroep Noord geen gehoor. We zijn het zat en willen dat Zonnehuisgroep Noord onze problemen oplost’, aldus een bewoner.